Vücudu kitleyen sendrom! Enkazdan çıkarılanların uzun kuyrukla taşınmasının nedeni nedir?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden saatler sonra enkazdan çıkarılan vatandaşlarda görülen sendromu araştırdık. Uzun kuyrukla taşınmalarının nedeni ise duyanları şaşırttı. Vücudu kitleyen ve ciddi komplikasyonlara neden olan bu sendroma dikkat edilmesi lazım. İşte enkazdan çıkarılanlarda görülen akut kompartman sendromunun detayları...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Enkaz altında çıkarılan vatandaşlarda ciddi sağlık komplikasyonları gelişir. Ekranlarda görülen uzun kuyruklu taşınmanın nedeni ise bu sağlık sorunlarının önlemesidir. Saatlerce hatta günlerce enkaz altında kalan vatandaşlar sonrasında yaşayacakları sağlık sorunlarına karşı alınan önlemler özellikle sendromları önlemek içindir.

Uzmanlar gelişen sendromları engellemenin en kolay yolunun enkaz altındaki vatandaşların korunma şekli olduğunu vurguladı. Bir komplikasyon olarak ilerleyen akut kompartman sendromu ise en tehlikelisidir.

PEKİ AKUT KOMPARTMAN SENDROMU NEDİR?

Bu sendrom darbelere bağlı gelişen sıkışma nedeniyle kas sistemindeki ciddi hasara denir. Kol bacak el ve ayaklarda yaşanan akut kompartman uzuv kaybına neden olur.

Uzun süre sıkışan bu alanlarda oluşan kan toplanması sinir ve kas sistemine aynı anda hasar verir.

Ortalama 3 ya da 4 saatten fazla devam eden bu sıkışma bölgenin geri dönüşü olmayan bir hasar almasına neden olur. Sağlık uzmanlarının tüm erken müdahalesine rağmen bölgedeki kan toplama engellenemeyince uzvun diğer yerlere zarar vermemesi için kesilir.

Çok ciddi bir cerrahi müdahale gerektiren akut sendromun yaşanmaması için kurumlar yanlarında mutlaka sağlık çalışanı bulundurur.

Kurtarma sırasında ise vücudun sarsılmadan çıkarılması için ambulansa kadar bir kuyruk oluşturularak depremzede taşınır.

Deprem bölgesinde her 2 kişiden 1'inde oluyor! El ve parmak uçlarında başlayan kızarma...