Vücudu ayağa kaldıran 14 beslenme kuralı

Pandemi döneminde güçlü bir bağışıklık sistemi için 14 altın kuralı sıralayan Diyetisyen Ramle Duzcan, çok düşük kalorili diyetlerden uzak durmak gerektiğini söyledi. İşte vücut direncini artıran 14 altın kural...

DHA

Bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme düzeni pandemi döneminde büyük bir öneme sahip. Pandemi döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu bağışıklık sistemini kuvvetlendiren 14 kural olduğunu belirten Diyetisyen Ramle Duzcan, renkli, antioksidan değeri yüksek, makro ve mikro besin öğelerini önerdi. İşte güçlü bir bağışıklık için 14 kural...

DHA'da yer alan habere göre Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi’nden Diyetisyen Ramle Duzcan, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin 14 altın kuralını anlattı.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN 14 ALTIN KURAL

Beslenmede proteinlere, kompleks karbonhidratlara, Omega-3 gibi esansiyel yağ asitlerine, vitamin-mineral ve posa içeriği yüksek olan meyve ve sebzelere yer vererek besin kompozisyonunu sağlamak gerekir. 

Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak; çok düşük kalorili diyetlerden uzak durmak çok önemli. Yine paketli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı.

Yeterli miktarda su tüketmek, güne güzel bir kahvaltı ile başlamak ve örnek protein yumurtayı kahvaltılara eklemek.

Yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynaklara günlük beslenmede yer vermek, porsiyon kontrolü ile yağlı tohumları tüketmek.

Herhangi bir sağlık problemi yoksa beyaz çay, yeşil çay gibi antioksidan kapasitesi yüksek çayları tüketmek, yemeklere ve/veya yoğurtlara baharat eklemek.

Haftada 2 kez kurubaklagil yine haftada 2 kez balık tüketimine önem vermek, vitamin yetersizlikleri varsa hekim kontrolü ile takviye kullanmak, fiziksel aktivite düzeyini arttırmak, düzenli ve yeterli uyku saatleri oluşturmak, stresten uzak durmak ve sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak bağışıklığımızı güçlü tutmak için yapabileceklerimiz arasında.

Antioksidanlar, besinlerde doğal olarak bulunan, oksidasyonu geciktirebilen veya önleyebilen maddelerdir. Antioksidan bakımından zengin besinler serbest radikallerin etkilerini azaltır.

A, C ve E vitaminleri, D vitamini, B6, B9, selenyum, manganez, çinko, demir antioksidan etkili vitamin ve mineraller arasındadır.

Aynı zamanda ORAC (Oxygen radical absorbance capacity - Serbest Radikalleri Absorbe Etme Yeteneği) serbest radikallerin ve çeşitli hastalıklara yol açabilecek maddelerin emilim kapasitesini belirten değerlerdir.

Siyah ahududu, goji berry, nar, böğürtlen, yaban mersini, mavi yemiş, erik, kırmızı ahududu, çilek, portakal, kiraz gibi meyveler, brüksel lahanası, enginar, ıspanak, sarımsak, maydanoz, gibi sebzeler ORAC değeri yüksek besinler arasındadır. 

Ayrıca; karanfil, sumak, tarçın, kekik, zencefil, zerdeçal, kimyon gibi baharatların, ceviz gibi yağlı tohumların da ORAC değerleri, dolayısıyla antioksidan özellikleri yüksektir.

Besin çeşitliliğini sağlayarak antioksidan etkisi yüksek tabaklar oluşturulabilir.”