Merve Çulha
Kansızlık baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı gibi birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Kansızlık için demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin besinler tüketmek gerekiyor. Bunun için kan yapan besinler kurtarıcınız olabilir.
KAN YAPAN 3 BESİN
Her vücudun kan yapma hızı farklıdır. Bu yüzden besinlerle takviye şart. Peki, hangi besinler daha fazla kan yapar? Kan yapan besinlerin yanında C vitamini (örneğin portakal, limon, kivi) almak, demirin emilimini artırarak kan yapımını daha da hızlandırır.
1. Kara Dut veya Kara Dut Suyu
Yüksek oranda demir içerir, antioksidan yönünden zengindir. Hemoglobini artırmaya yardımcı olur.
Nasıl tüketilmeli?
Taze olarak ya da sabahları aç karna 1 bardak kara dut suyu şeklinde tüketilebilir.
2. Kırmızı Et (özellikle ciğer)
Biyoaktif demir (hem demiri), B12 vitamini ve folik asit açısından zengindir.
Nasıl tüketilmeli?
Haftada birkaç kez ızgara ya da haşlama olarak tüketilebilir. En etkili olanı: dana ciğeridir.
3. Ispanak
Bitkisel kaynaklı demir içerir, aynı zamanda C vitamini ile birlikte tüketildiğinde emilimi artar.
Nasıl tüketilmeli?
C vitamini içeren limonlu bir salata ile birlikte haşlanmış ya da zeytinyağlı olarak tüketilebilir.