Vitamin almak için meyveler nasıl tüketilmeli?

Sağlıklı beslenmede meyveler büyük bir öneme sahip. Fakat, meyveleri sıkıp suyunu çıkararak tüketmek besinleri almanın en iyi yolu mudur? Taze sıkılmış meyve suyu günlük vitamin ihtiyacını karşılıyor mu? İşte meyvelerin tüketilmesi hakkında doğru bilinen yanlışlar…

Vitamin almak için meyveler nasıl tüketilmeli? Taze sıkılmış meyve suyu günlük vitamin ihtiyacını karşılıyor mu? gibi sorular son günlerde vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

Genelde taze sıkılmış meyve suyu günlük vitamin ihtiyacını karşılamak için iyi bir yöntem olarak görülür. Uzmanlar tam meyvenin meyve suyundan daha yararlı olduğunu söylüyor. Ancak bunun meyve ve sebze tüketimini destekleme amaçlı olması gerekiyor. Meyve suyunu susuzluğu gidermek amacıyla ve fazla miktarda tüketmemek gerekiyor.

Bazı uzmanlar da meyvenin içerdiği besinlerden faydalanmak için tam olgunlaşmış meyvelerin seçilmesi gerektiğini belirtiyor. BBC’de yer alan habere göre kadınlar için önerilen günlük kalori miktarı 2000, erkekler için 2500. Meyve suyu içtiğimiz günlerde daha az değil, aynı miktarda yemek tükettiğimiz için günlük önerilen kalori miktarını aşmış oluyoruz. Bu ise kilo almaya neden oluyor.

DAHA SAĞLIKLI NASIL OLUR?

Geçen yıl yayımlanan bir araştırma meyve suyunu daha sağlıklı hale getirmenin mümkün olabileceğini gösterdi. Meyveyi sadece suyunu çıkaracak şekilde sıkmak yerine, özü, çekirdek ve kabuğunu da içerecek şekilde blender ile ezmek… Böylece sindirim daha uzun sürdüğünden kan şekeri seviyesinde ani çıkışlara yol açmıyor.

Ancak bu araştırmanın küçük çaplı olduğu ve her meyve açısından geçerli olup olmadığının bilinmediği belirtiliyor.

Ayrıca meyve suyunun etkilerini olumlu kılmak üzere tam olgunlaşmış meyve seçiminin önemli olduğu vurgulanıyor.

Her meyvenin fiziksel yapısı farklı olduğu ve içerdiği besinler farklı kısımlarda yer aldığı için bir sıkma tekniği hepsine uyamayabiliyor. Örneğin üzümdeki besinlerin çoğu çekirdektedir. Portakal kabuğu da yararlı bileşimler içerir. Alışılmış sıkma yöntemleri ile bunlardan yararlanmamış oluruz.

Ayrıca meyve veya sebzeleri sıkıp suyunu çıkararak tüketmek besinleri almanın en iyi yolu da değil. Örneğin elmayı sıktığımızda kabuğundaki birçok besin maddesinden yararlanmamış oluruz.

Sağlıklı beslenmede günde beş çeşit meyve ve sebze tüketmenin önemli olduğu vurgulanıyor. Meyve suyu bunu sağlamanın da en iyi yolu değil. Çünkü sorun sadece günlük vitamin ihtiyacını karşılamak değil, aynı zamanda diyetimizde karbonhidrat, protein ve yağ miktarını azaltıp lif oranını artırmak.