Virüsle gelen saç dökülmesi için sabun mu şampuan mı tercih edilmeli?

Koronavirüsün ardından dökülen saçlar için araştırma yapanlar ''Saç için sabun mu şampuan mı daha faydalı?'' sorusunun cevabını araştırıyor. Peki, uzmanlar saç için sabun kullanımına ne diyor? Sabunun saçlarda sertleşmeye ve tarama problemlerine yol açtığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özdemir, geleneksel sabunları ve saç için faydalı yağları önerdi.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Koronavirüs var olan saç dökülmelerini artırdı. Bu durum herkesi saç dökülmesine iyi gelen sabunlardan yağlara ve şampuanlara kadar araştırmaya sevk etti. Peki, virüsle gelen saç dökülmesi için sabun mu şampuan mı tercih edilmeli? Bu sorunun yanıtını veren Prof. Dr. Mustafa Özdemir, "Doğal imalathanelerde yapılan geleneksel sabunları tercih etmek gerekir. Fabrikasyon ürünü markette satılan sabunlar, raf ömrünü uzatmak ve satışı artırmak amaçlı istenmeyen boya ve koku maddeleri içerebilir. İstenmeyen kimyasal, boya ve koku maddeleri içerebilir." dedi.

SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR?

Özdemir, virüsten dolayı saç dökülmesini engelleyen önerileri şu şekilde sıraladı:

"Sabun sudaki kireci saç tellerine çökdürdüğü için saçlarda sertleşme, matlaşma ve taramada problemlere yol açar. Daha uzun ve ince saç tellerine sahip bayanlarda bu durum daha çok ortaya çıkar.

Saçlı deri ve saç yapısına uygun olmayan sabunlar kullanıldığı zaman bu problemlere ek olarak saç derisinde kepek ve kaşıntılara da neden olabilir. Daha kalın ve kısa saçlara sahip erkeklerde uygun sabunlar kullanıldığı zaman bu problem genellikle görülmez.

Kimyasal kirlenmeye neden olmayan sabunlar saç dökülmesi, yağlanma, saçlı deride kepek veya şampuanlara bağlı alerjik şikâyeti olan bireylerde bu şikâyetlerine iyi gelecek sabunlar tavsiye edilebilir.

Hemp seed (Kenevir), Jojoba, Coconut (Hindistan cevizi), Tamanu (Meryem pelesengi), Avocado, Evening primrose (Çuha çiçeği), Borage (Hodan), Pumpken seed (Kabak çekirdeği), Neetle seed (Isırgan otu), Olive (Zeytin), Almond (Badem), Argan yağları saç ve saçlı deriye iyi gelen sabit yağlardır."