Koronavirüs salgınıyla mücadele dünyada ve Türkiye'de devam ediyor. Özellikle son dönemde vaka sayılarının bir türlü istenen düzeye inmemesi birçok kişide panik ve endişe etkisine neden oldu. Bu durum psikolojik olarak farklı hastalıkları da beraberinde getirdi. Hâlâ mahallenizde dahi dışarı çıkamıyor, uçağa binemiyor, restorana gidemiyor ve kalabalıktan hızla kaçıyorsanız FOGO yani dışarı çıkma korkusu yaşıyor olabilirsiniz.
Sabah Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Göka, birçok insanda ilk günkü gibi koronavirüs endişesinin devam ettiğini vurguladı. Bu durumun tepkileri ve davranışları değiştirebileceğini belirten Göka, FOGO ile başa çıkma yöntemlerini anlattı.
FOGO İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ
Genel olarak iki şey söyleyebilirim. Birincisi, profesyonel yardım almaktan çekinmemek, ikincisi ise umudunu asla yitirmemek...
Sakin kalmaya çalışmalı, olabildiğince pandemi öncesi hayatımızı sürdürmeye gayret etmeliyiz.
Şu kitapları okuyun, şu filmleri izleyin türü önerileri ancak kendimizi iyi hissedince yapmaya girişmeli, yapamazsak da üzülmemeliyiz.
Yoğunlaşamamak nedeniyle işlerimizi ve hayatımızı eskisi kadar iyi organize edemediğimizi bilmeli, kendimizi heder etmemeliyiz.
Dikkatimizi daha çok kendimizi ve çevremizi psikolojik bakımdan güçlü tutmaya, dayanışmaya vermeli, medyanın ve sosyal medyanın bizi zehirlemesine izin vermemeli, sadece güvenilir kaynaklardan haber almalıyız.
DIŞARI ÇIKMA KORKUSUNU KİMLER YAŞIYOR
Ekonomik ya da ideallerine giden yolda sorunlarla karşılaşanlar.
Kendisi ya da bir yakını Kovid-19'a yakalanan ve belki de sevdiği birini bu yüzden kaybetmiş ve matem yaşayanlar.
Psikolojik bünyesi kaldırmadığı için korku ve endişesi hastalık boyutuna gelmiş, vesveseden ve virüsten kurtulmak için yapmak zorunda hissettiği aşırı takıntılı davranışları tekrar tekrar yapmaktan başka bir şey yapamayanlar.
Kovid-19 sürecini ağır bir travma olarak yaşamış ve travma sonrası stres bozukluğuna yakalanmış, sürekli dehşet duygusu içinde hayatını sürdürmeye çalışanlar.