Vintage giyim nedir? Vintage gözükebilmenin püf noktaları

Vintage giyim son yıllarda oldukça moda. Vintage giyim özellikle yeni neslin ilgini yüksek oranda çekiyor. Gençler nasıl vintage giyilir, nelerle vintage bir görünüm elde edilir merak ediyor. İşte sizin için vintage giyimi tepeden tırnağa açıkladık...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Vintage giyim, önceki dönemi taklit etmektir. 1. Dünya Savaşı'nda moda olan vintage giyim, aslında maddi sıkıntılardan dolayı ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise hızlı tüketimden dolayı tekrar revaçtadır. Bugün vintage giyim, herhangi bir aksesuar veya kıyafeti modern ile karıştırarak da kullanılmaktadır. Peki, vintage gözükebilmenin püf noktaları nelerdir? Cevabını sizler için derledik.

VAZGEÇİLMEZ EKOSELER

Vintage giyimin özü olan ekose kumaşının kendine özgü dokusu vardır. Yatay ve dikey şeritlerden oluşan ekose, İngiltere'de 19. Yüzyılın sonlarında popüler hale gelmiştir. İngiltere'de popülerlik kazanan ekose günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde giyimde sık kullanılan ve ufak bir dokunuşla bile vintage görünüm elde edilen ekoselerle nasıl vintage kombinler yapabiliriz?

Renk renk ekoseleri tarzınıza göre kombinleyebilir, vintage tarza sahip olabilirsiniz.

60'LARIN GÖZ BEBEĞİ

1960'lı yıllarda ortaya çıkan puantiye, özellikle asil kadınların tercih ettikleri giyim tarzlarından biridir.

Vintage tarzınızda hem asilliği hem de kibarlığı tercih ederek puantiye kullanabilirsiniz. Puantiye hem gündelik hayatınıza hem de özel günlerinize heyecan katacak. Rengarenk ve çeşit çeşit puantiyeli elbise, etek, gömleklerle kolaylıkla enerji dolu vintage modasına hemen sahip olabilirsiniz.

ŞAPKA TERCİHİNİZLE UFAK DOKUNUŞLAR

Vintage giyim denince tabii ki aksesuarlar da geri kalmıyor. Aksesuarların en göze çarpanlarından olan şapka ile muhteşem vintage havasına sahip olabilirsiniz. Modernize edilmiş şapkalardan tutun, vintage modasının dibini yaşatan şapkalara kadar skalanızı geniş tutun. İsterseniz özel günlerinizde isterseniz de gündelik yaşantınızda kullanabileceğiniz şapkalar hakkında sizlere birkaç örnek derledik.

ÇEŞİT ÇEŞİT GÖZLÜKLER

Yıllardır yaz kış kadınların yüzünden eksik olmayan güneş gözlükleriyle de vintage görünüme sahip olabilirsiniz. Hem sağlığınızı koruyacak hem de tarzınıza tarz katacak. Ne giydiğinizin önemi olmadan, hemen havanızı değiştirecek bu küçük aksesuarla muhteşem bir tarza bürünmeniz mümkün.

PİLELİ ETEKTEN SÖZ ETMEDEN GEÇEMEYİZ

Dilerseniz cıvıl cıvıl renkli kalp gözlük ve rengarenk tonlamalarla enerjinize enerji katabilirsiniz. Dantel eldivenler size asalet katacaktır. Eldiveninizin rengini beyaz gibi açık tonlarda tercih ettiğiniz takdirde, görünümünüzü yumuşatabilir, daha tatlı bir görünüm elde edebilirsiniz.

1925'ten beri kadınların vazgeçilmezi olan pileli etek tercihinizi dilediğiniz renkte yapabilirsiniz. Unutmayın, pileli etek her zaman kendinden söz ettirir. Muhteşem vintage parçanızla herkesin dilinde siz olabilirsiniz.

AKSESUAR KOMBİNASYONU

Vintage giyimde vintage aksesuarlar tabii ki önemli ama aksesuar tercihiniz birbirinden alakasız olmamalı. Örneğin günlük kullanıma uygun modern bir şapkayla dantelli vintage bir eldiveni kombinlemeniz doğru olamayacaktır. Bunun yerine aynı döneme ait, modernize edilmemiş bir şapka ile eldiven kombini doğru bir karar olacaktır.

Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi, vintage dantelli bir eldiven vintage dantelli bir saç aksesuarıyla kombine edilmiş. Aksesuarın devamında ise inci tercihi çok yerinde bir karar olmuş. Eğer dantelle pırlanta gibi bir mücevher kombine edilseydi "vintage look" deformasyona uğrayabilir aksesuarlarda karışıklık olabilirdi. Bu da hem gözü yorabilir hem de tarzınızı bozabilir.

DOĞRU MAKYAJ VE SAÇ

Vintage giyim ile kalmayıp bir de ben full look istiyorum diyenlere klavuz olmak istedik.

Vintage saçlar denince akla kalın bukleler, ensede topuzlar geliyor. O günkü tarzınıza uygun bir tercih yapabilirsiniz. Örneğin boğaz ve göğüs kısmınız kapalıysa ensede bir topuz daha doğru olacaktır. Açık ise kalın bukleler yaptırabilirsiniz. Fakat püf noktaya dikkat! Bukleler saç uçlarından değil neredeyse saçınızın uzunluğunun yarısından hatta mümkünse saç diplerinden başlamalı.

Hepimizin merak ettiği makyaja gelecek olursak, kaşlarımız günümüzün modasına göre kalın olmamalı. İnce kaşlar size her zaman vintage bir görünüme yaklaştıracaktır. Dudak makyajında ise herhangi bir dolgunlaştırma hilesi uygulamamanız gerekiyor. Eski yıllarda dolgun dudak furyası yoktu...

Gözünüze giydiğiniz kıyafete uygun bir kalem çekebilir veya kaşınıza kadar renkli far sürebilirsiniz.

Anlaşılacağı üzere yıllar önce yapılan makyaj yüze renk getirme, kıyafete uygun kombine edilme amacıyla kullanılıyordu. Şu anki gibi herhangi bir bölgeyi dolgunlaştırma, keskinleştirme gibi yüzü değiştirme amacı gütmüyordu. Siz de buna dikkat ederek çok kısa bir sürede kolayca vintage makyaj elde edebilirsiniz.