Aileler bir araya geldiğinde bazı yöresel lezzetler mutlaka yapılır. Van'ın yöresel lezzeti keledoş da bu yemeklerden bir tanesi. Van'ın tescilli yemeği olan Keledoş yemeğinin 1800 yıl önceden günümüze geldiği belirtiliyor.
Keledoş yapımında nohut, aşurelik buğday, kurut, dağlarda yetişen ak pancar, kuru soğan, sarımsak, yeşil mercimek, tereyağı, pul biber, karabiber ve kaya tuzu malzemeleri kullanılıyor.
Baklagillerin ayrı ayrı tencerelerde pişirildikten sonra kazanda karıştırılmasıyla yaklaşık bir saatte hazırlanan "keledoş" kalabalık sofraları lezzetli hâle getiriyor. İşte Van'a gitmeden mutfağınızda kolayca yapabileceğiniz keledoş tarifi ve malzemeleri...
KELEDOŞ MALZEMELERİ
Nohut
Yeşil mercimek
Akpancar
Dövme(den)
Soğan
Kavurma
Et suyu
Kurut (kurutulmuş çökelek)
Tereyağı
Pul biber
KELEDOŞ TARİFİ YAPILIŞI
Nohut, mercimek, akpancar ve dövme(den) ayrı kaplarda su ile pişirilir.
Soğan tereyağında kavrulur kavurma ilave edilir. Haşlanan malzemeler katılarak ve et suyu ilave edilerek sürekli karıştırılarak pişirilir.
Ezilmiş kurut ilave edilip bir süre daha pişirilerek servis tabağına alınır. Üzerine tereyağı ve kırmızı biberli sos dökülüp servis yapılır. Afiyet olsun.