Van'ın bereketli yemeği keledoş nasıl yapılır? Keledoş tarifi ve malzemeleri

Kahvaltısıyla meşhur olan Van'ın yöresel lezzetlerinden biri de keledoş. Dağlarda yetişen akpancarın kokusu ve çökeleğin buluşmasıyla ortaya çıkan keledoş Van'da vazgeçilmeyen tatlar arasında yer alıyor. İştah kabartan bu lezzeti tatmak isteyenler için keledoş tarifi ve malzemelerini adım adım anlattık. İşte Van'ın bereketli yemeği keledoşun yapılışı...

Aileler bir araya geldiğinde bazı yöresel lezzetler mutlaka yapılır. Van'ın yöresel lezzeti keledoş da bu yemeklerden bir tanesi. Van'ın tescilli yemeği olan Keledoş yemeğinin 1800 yıl önceden günümüze geldiği belirtiliyor. 

Keledoş yapımında nohut, aşurelik buğday, kurut, dağlarda yetişen ak pancar, kuru soğan, sarımsak, yeşil mercimek, tereyağı, pul biber, karabiber ve kaya tuzu malzemeleri kullanılıyor.

Baklagillerin ayrı ayrı tencerelerde pişirildikten sonra kazanda karıştırılmasıyla yaklaşık bir saatte hazırlanan "keledoş" kalabalık sofraları lezzetli hâle getiriyor. İşte Van'a gitmeden mutfağınızda kolayca yapabileceğiniz keledoş tarifi ve malzemeleri...

KELEDOŞ MALZEMELERİ

Nohut

Yeşil mercimek

Akpancar

Dövme(den)

Soğan

Kavurma

Et suyu

Kurut (kurutulmuş çökelek)

Tereyağı

Pul biber

KELEDOŞ TARİFİ YAPILIŞI

Nohut, mercimek, akpancar ve dövme(den) ayrı kaplarda su ile pişirilir.

Soğan tereyağında kavrulur kavurma ilave edilir. Haşlanan malzemeler katılarak ve et suyu ilave edilerek sürekli karıştırılarak pişirilir.

Ezilmiş kurut ilave edilip bir süre daha pişirilerek servis tabağına alınır. Üzerine tereyağı ve kırmızı biberli sos dökülüp servis yapılır. Afiyet olsun.