Uzun yaşamanın sırrı bu besinler! Kalbi güçlendiriyor, depresyonu önlüyor

Uzun yaşamın sırrı sağlıklı beslenmekten geçiyor. Peki, yaşam süresini uzatan sağlıklı besinler nelerdir? Yaşam süresi uzun olan ülkelerde en çok tüketilen besinleri bir araya getirdik. İşte kilo almadan sağlıklı yaşamanın sırrı olan besinler...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Koronavirüs salgın sürecinde hepimiz doğru beslenmenin sağlık üzerindeki etkisini anladık. Dolayısıyla uzun yaşamın sırrı olan besinler herkes için merak konusu oldu. Yaşam süresi uzun olan ülkelerde en çok tüketilen besinleri bir araya getirdik. İşte sağlık için mutfakta mutlaka yer açılması gereken besinler...

BALIK

Araştırmalarda yaşam süresinin uzattığı belirtilen Akdeniz diyetinin olmazsa olmazı arasında yer alan balık, zekâ gelişiminden kemiklere ve kaslara kadar vücuda fayda sağlıyor. Ayrıca balık tüketmek kalp sağlığını da koruyor. Akdeniz ülkelerinde en sık tüketilen besindir.

YAĞLI TOHUMLAR VE TAHIL GRUBU

Sağlıklı beslenme denilince akla gelen yağlı tohumlar ve tahıl grubu obezite ve diyabet gibi hastalıklardan korur. Sağlıklı kilo vermeyi destekleyerek uzun süre tok tutar.

ZEYTİNYAĞI

Özellikle Akdeniz diyeti gibi yeşilliği bol diyetlerin en önemli besin kaynağı zeytinyağıdır. Kalbe iyi gelen zeytinyağının faydaları araştırmalarla kanıtlanmıştır.

AKDENİZ DİYETİ

Araştırmalara göre Akdeniz diyeti uygulayanlar normal yaşam süresinden 2-3 yıl daha uzun yaşıyor. Sağlıklı kilo vermeyi destekleyen Akdeniz diyeti, insülin direnci ve tip 2 diyabet riskini önler, kalp-damar rahatsızlıklarının önlenmesinde ve yüksek tansiyon ile kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla uzun yaşamı destekleyici bir diyet modelidir.

Akdeniz diyetinin temelinde sebze ve meyveler, yağlı tohumlar, yeşillikler, balık, tahıl, baklagiller ve zeytinyağı ağırlıklı olarak yer alır.

TAZE MEYVE VE SEBZELER

Akdeniz tipi beslenmede yer alan taze sebze ve meyveler, yağlı tohumların ve balığın içerdiği omega-3 yağ asitleri, tahıllar gibi B vitamini kaynakları stresi azaltarak ruh halini düzeltmeye ve genel sağlığı korumaya yardımcı olur. Taze meyve ve sebzeler kişiyi depresyondan da uzaklaştırır.

KIZILCIK

Kırmızı meyvelerde bulunan fitokimyasallar kanserle savaşır. Lifli bir meyve olan kızılcık bağırsakların dostudur ve zayıflamaya yardımcıdır. Kalp sağlığı için faydalıdır ve kolesterolü düşürür.