Uzmanlardan peş peşe açıklama: Salgına neden olabilir! Deprem bölgesinde maske zorunluluğu arttı

Enkazdan çıkarılan vatandaşlar umudu artırırken deprem bölgesindeki hijyen eksikliği hastalıklara neden oldu. Dizanteri, kolera ve ishal gibi ciddi sağlık sorunlarının artması akabinde uzmanlardan maske açıklaması geldi. Tuvalet sıkıntısının yaşanmasına bağlı gelişen durumdan kaynaklı bu uyarılar geldi. Peki deprem bölgesinde hangi salgın hastalıklar başladı? İşte yanıtı...

AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA

Fatimatüzzehra Maslak

Kahramanmaraş depremleri olarak geçen ve 10 ili etkileyen asrın felaketinin izleri sağlık sorunlarına neden oldu. Hijyen sıkıntısına bağlı gelişen bu sağlık sorunları konusunda uzmanlardan gelen açıklamalar korkuttu.

Maske önerisinde bulunan uzmanlar hazır ve hazır gıda tüketiminin de altını çizdi. Deprem bölgesinde maskenin dağıtılması ve kullanılmasının zorunlu olması gerektiğini düşünen uzmanlar salgınların önüne geçilmeyeceğini belirtti.

DEPREM BÖLGESİNDE HANGİ SALGIN HASTALIKLAR BAŞLADI?

Enkaz altında vatandaşlar çıkarıldıkça umutların arttığı bugünlerde farklı hastalıkların salgın olduğu haberleri korkuttu. Özellikle dizanteri ve kolera gibi virüs salgınlarının artması öte yandan influenzanın önüne geçilmesinde sıkıntı yaşanacağını altı çizildi.

Kanalizasyon suyunun içme suyuna karışması, seyyar tuvalet azlığı ve ortamdaki yıkıma bağlı gelişen soğuk havaların neden olacağı bu sorunlar konusunda uyarlar geldi.

Bunlardan korunmanın en sağlıklı yolu maske ve hijyen pedleri olduğunu hatırlatan uzmanlar ayrıca hazır gıda ve hazır su içilmesi gerektiğini belirtti.

10 ilde de bunun alarmını veren sağlık uzmanları insanların diğer illerde sağlık kontrolünden geçerek topluma karışmalarını belirtti.

Bir insan enkaz altında kaç saat aç ve susuz dayanabilir? Yaşam savaşını etkileyen sendromlar nelerdir?