Uzmanlar uyardı! Tuz tüketimi böbrek yetmezliğine neden oluyor

Sofraların ve yemeklerin vazgeçilmez gıdası tuz hakkında doktorlar uyarıyor. Uzmanlara göre, tuz tüketimine bağlı olarak gelişen diyabet ve hipertansiyon rahatsızlıkları böbrek yetmezliğine kadar gidebiliyor. Özellikle potasyum içeren tuzlar; diyaliz, organ nakli hastaları ve ileri böbrek yetmezliği olan kişilerde ciddi hasarlara yol açıyor. Peki hangi tuzlar potasyum içerir? Bilindiğinin aksine kaya ve himalaya tuzu bir alternatif olarak kullanılmalı mıdır?

Birçok insan için tuzsuz yemek lezzetsiz yemek anlamına geliyor. Ancak uzmanlar özellikle tuz tüketiminin diyabetten hipertansiyona pek çok rahatsızlığın nedeni olduğunu ifade ediyor. Diyaliz, organ nakli hastaları ve ileri böbrek yetmezliği olanların ise potasyum içerikli tuzlardan kaçınmaları gerekiyor. Peki hangi tuzlar potasyum içerir? Bilindiğinin aksine kaya ve himalaya tuzu bir alternatif olarak kullanılmalı mıdır?

DHA'da yer alan habere göre, dünyada her 10 kişiden 1'inde, Türkiye'de ise her 7 kişiden 1'inde böbrek yetmezliği görülüyor. Yanlış ya da fazla tüketilecek tuzun böbrek yetmezliğinin yanı sıra kalp yetmezliğinden hipertansiyona pek çok farklı soruna zemin hazırlıyor.

"YEMEĞE TUZ ATMAMAK TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL"

Böbrek problemlerinde özellikle de böbrek yetmezliğine giden yolda tuz tüketiminin çok ciddi bir önem arz ettiğinin altını çizen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, bu konuda yapılan bazı yanlışlara da dikkat çekti: "Böbrek yetmezliği hastası olmaya aday dahi olmamak için öncelikle doğru beslenmeliyiz. Bu noktada ev içindeki tuz tüketimi önem taşıyor. Ben hastalarıma 'tuz tüketmeyin' dediğimde, hastalar 'ben yemeğime hiç tuz atmam' diyor. Yemeğin nasıl pişirildiğini sorduğumda ise; bir kilogramlık sebzeye bir tatlı kaşığı, hatta yemek kaşığı gibi ölçülerde tuz atıldığı sonucuna varıyoruz. Bununla birlikte, ev salçaları veya hazır salçalar kullanıldığında ise tuz oranının yüksek miktarlara ulaşıldığı görülüyor. Dolayısıyla yemeğe tuz eklemek sadece sofrada kullanılan miktar değildir. Bununla birlikte özellikle hazır gıdalardaki en önemli katkı maddesinin de tuz olduğu unutulmamalı."

"DÜZENLİ SU TÜKETİN"

Böbrek sağlığı açısından tuzun yanı sıra su tüketimine de dikkat etmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, birçok kişinin su tüketmek için fazla tuzlu beslenmeye yönelmek gibi yanlış bir davranış şekli benimsediğini söyledi. Prof. Dr. Kantarcı sözlerine şöyle devam etti: "Aslında sıvı tüketmek, sadece tuzlu tüketmekle ya da susamayı artırmakla ilgi değildir. Öncelikle su içmeyi kontrollü hale getirmek lazım. Örneğin 60 kilo olan bir kişinin, kilo başına 30 mililitre olacak şekilde yani günde 2 litreye kadar su tüketmesi lazım. Bununla birlikte kalp yetmezliği olan ve idrar yapamayan ya da diyaliz aşamasında ileri böbrek yetmezliği olan kişilerin sıvı tüketiminde daha kontrollü olması gerekir."

"YEMEKLERİ TUZSUZ PİŞİRİN"

Sağlıklı olacağı düşünceciyle kaya tuzu, himalaya tuzu gibi farklı kullanımlara gidildiğini hatırlatan Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalara işaret etti: "Marketten aldığımız sofra tuzları sodyum tuzudur. Bununla birlikte eczaneden alınan tuzların çoğu potasyum tuzudur. Potasyum tuzları, özellikle diyaliz, organ nakli hastaları ve ileri böbrek yetmezliği olan kişilerin kesinlikle kullanmaması gereken tuz türüdür. Çünkü bunlar kalp hastalığına ve ani kalp durmalarına kadar gidebilen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olan kişiler yemeklerini tuzsuz pişirmeli. Bunun yerine nane, fesleğen, biberiye gibi acı olmayan baharatları kullanılmalı."

"İSTİSNAİ DURUMLAR DA VAR"

Kullanılan ilaçlarla birlikte bazı istisnaların yaşanabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "İleri yaşta, menopozdaki kadın hastalar beraberinde depresyon ilaçları kullanıyorsa istisna yaşanabilir. Çünkü bu durumlarda tuz kaybı yaşanabileceği için gerekli kontroller yapılmalı. Bu durumda mutlaka hekimlerle iletişim içinde su ve tuz miktarını ayarlamak gerekir."