ELİF ÇARMAN
Oruç açarken sağlıklı ve doğal besinler tüketmek vücudu rahatlatır ve sindirimi kolaylaştırır. Osmanlı'dan günümüze gelen bir gelenek olan sirkeyle oruç açmak sağlık açısından birçok fayda sağlar. Peki oruç neyle açılır? Oruç neden sirkeyle açılır? İşte detaylar...
Ramazan ayında birçok kişi 'Oruç neyle açılır?' sorusunu merak ediyor. Uzmanlara göre iftarda ilk olarak ılık suya bir kaşık elma sirkesi döküp içmek sindirimden bağışıklık sağlığına kadar birçok yararı bulunur. Sirkeli suyun vücutta detoks etkisi oluşturacağının altını çizen uzmanlar, iftar yemeklerinin de ağır olmaması gerektiğini dile getirdi. Peki oruç neyle açılır? İftarda nelerin yenilmesi daha sağlıklıdır? Sirkeyle oruç açmanın sağlığa faydaları neler? Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, Elif Çarman'ın sorularını cevapladı. İşte detaylar...
İftar ve sahur öğünlerinin ilk kuralı nedir? Oruç neyle açılır?
İftar ve sahurda doğru beslenmenin ilk kuralı iyi çiğnemek ve hızlı yemek yememektir. İftara bir bardak ılık su ile başlanabilir. Bu suya bir yemek kaşığı kaşığı ev yapımı sirke eklemek sindirime yardımcı olabilir ve vücutta detoks etkisi oluşturabilir. Ayrıca elma sirkesini iftarda, yemek yedikten sonra, yemek sırasında salatanızda kullanabilirsiniz. Hem midenizde asit yapar hem de sindirim sisteminizi rahatlatır.
İftar ve sahur arasında kaç litre su içmeliyiz?
Uzun süreli açlıkla birlikte susuzlukta gün içinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı yaşamanıza neden olabiliyor bu yüzden iftar ve sahur arasında gün boyu kaybedilen sıvıyı yerine için mutlaka 2-3 litre su içilmelidir. Hoşaf, komposto da tüketerek gün içinde kaybettiğiniz suyu yerine koymanız için size destek olacaktır. Elektrolit dengesini sağlamak için de doğal maden suyu da içebilirsiniz.
Orucu hurmayla mı zeytin ile mi açmalıyız?
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi hurma, uzun süren açlık sonrası iftar da düşen kan şekerini dengelemek ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir. Ayrıca içeriğindeki karbonhidrat, lif, mineral ve vitaminler sayesinde toparlanmaya yardımcı olur ve kan şekeri dengesini sağlayarak iftardan sonraki tatlı krizlerinin oluşumunu azaltır. Önemli lif ve yağ kaynağı olan zeytin iftarda tüketilebilir. Orucunuzu zeytin ile de açabilirsiniz. Yine mümkün olduğunca iftar ve sahurda badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar tüketilmeli.
Yemeklerde hangi yağ kullanılmalı? Hangisi daha sağlıklı?
İftar sofralarınızda pişireceğiniz yemeklerinizi de sağlıklı yağ kullanılarak yapılmalı, sofralarınız da zeytinyağlı sebze yemekleri, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagiler, etli sebze yemekleri veya balık tercih edilmelidir. Çok çeşitli yemek sindirim açısından zorluk yaratacağından az çeşitle dengeli ve sağlıklı sofralar hazırlamak daha sağlıklı olacaktır.
İftarda ne kadar büyüklükte pide tüketmeliyiz?
Ramazanın klasiklerinden ramazan pidesi 1 avuç içi büyüklüğünde, yaklaşık iki kare, 1 dilim ekmek yerine geçiyor. Bu yüzden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Tercihiniz çoğunlukla lif alımını artırmak için tam buğday, tam çavdar ekmeklerinden yana olabilir.
İftarda pirinç mi bulgur pilavı mı tüketmeliyiz?
İftar sofralarınızda karbonhidrat grubu olarak kan şekerinizi hızlı yükselten pirinç pilavı, beyaz ekmek yerine daha çok tam buğday ekmeği, bulgur, tam tahıllı makarna tercih edilmelidir. Öte yandan mevsimine uygun sebzelerden ve diğer yeşilliklerden yapılmış salatalar mutlaka iftar sofralarınızda bulunmalı ve istenildiği kadar yenilmelidir.
İftardan sonra güllaç tüketmenin bir zararı var mı?
Ramazanın diğer klasiği güllaç tatlı türü olarak sütlü tatlı grubunda olduğu için ayrıca üzerine serpilen cevizlerle besin kalitesi arttığından tükettiğiniz miktara dikkat ederek keyifle tüketilebilir. Hamurlu, kremalı, şerbetli veya yağda kızartılmış bir tatlı yerine sütlü tatlıların yenilmesi dengeli beslenme açısından daha uygundur.
Meyve, tatlı veyahut kuruyemişler iftardan ne kadar süre sonra tüketilmeli?
Sütlü tatlılar, meyveler, kuru meyveler, kuruyemişler iftar yemeğinden iki saat sonra tüketilmesi tavsiye edilir. Tatlı tüketimini her gün yerine haftada 2 ile sınırlamak daha dengeli olur. Çünkü basit şeker tüketimini azaltıp yerine lif içeren kompleks karbonhidratlara ağırlık vermek gerekir.
İftar sonrası şişkinlik için ne yapabiliriz?
İftar sonrası şişkinlik ve hazımsızlık durumlarında nane çayı, rezene çayı, zencefil, karafil çayı tüketmek sindirim sisteminizi destekleyecektir.