Uzmanlar uyardı! Çocuklarda kritik ekran yaşına dikkat bedeli ağır olabilir

Ekran bağımlılığı günümüzün en büyük problemi. Telefon, tablet, bilgisayar ekranına saatlerce bakmak nörolojik ve psikolojik ciddi problemlere neden oluyor. Ekran karşısında saatlerce çizgi film izleyen çocuklarda ise davranış bozuklukları görülüyor. Peki çocuklarda ekran yaşı kaçtır? Ekrana bakmanın çocuklar üzerindeki zararları nelerdir? İşte uzmanından ebeveynlere önemli uyarılar...

Ekrana uzun süre bakan çocuklarda görme bozukluğu, dikkat dağınıklığı ve davranış bozuklukları görülüyor. Peki çocuklarda ekran yaşı kaçtır? Ekrana bakmanın çocuklar üzerindeki zararları nelerdir? İşte uzmanından ebeveynlere öenmli uyarılar...

SABAH'ta yer habere göre, beyni henüz teknolojiye hazır olmayan çocukları teknolojiye maruz bırakmak çocukta önemli psikolojik ve davranışsal problemlere neden olmaktadır.

KONUŞMA BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR

Bebeklerde daha anne karnındayken başlayan bilişsel gelişimde, bebeğin çevresiyle kurduğu iletişimin ve etrafındaki uyarıcıların önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocukların televizyon ve bilgisayar ekranlarından uzak tutulmasını öneriyor. İki yaşından önce ekrana maruz kalan bebeklerin ileride dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme-konuşma bozukluğu ve aşırı saldırganlık gibi davranış problemleriyle karşılaşabileceğinin altını çiziyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Eryavuz; "Çocuklara, 2 yaşına kadar telefon, televizyon, bilgisayar ekranı izlettirmek zararlıdır. Henüz gelişim aşamasında olan çocuklarda beyin korunaksızdır. Beyni aşırı uyaranlardan koruyan miyelin denilen bir tabaka vardır. 2 yaşına kadar miyelin tabakasının ancak yüzde 80'i oluşur. Beyin gelişimi için doğal uyaranlar yararlıdır." diyerek bebeklerin doğal uyaranlara maruz bırakılması gerektiğini dile getirerek ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Bebeğiniz için açık havada yapılan bir yürüyüş, oyun parkları, ona sarılmanız, öpmeniz, şarkı söylemeniz, kitap okumanız doğal uyaranlardır. Doğal uyaranlar, çocuğunuzun hem gelişimi hem de büyümesi için gereklidir. Ancak aşırı uyaranlar çocuk beynini hiperaktif yapar. Ekranlar, görme siniri yoluyla beyne aşırı uyaranlar verir. Aşırı ekrana maruz kalan çocuk, doğal uyaranları algılayamaz. Bu çocuk büyüdükçe dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme-konuşma bozukluğu, aşırı saldırganlık gibi davranış problemlerine neden olur."

AĞLADIĞINDA EKRANI KULLANMAYIN

Günümüzde ekranların bazı anne-babalar için kurtarıcı bir araca dönüşmüş olduğunu belirten Dr. Eryavuz, beyni bu teknolojiye maruz bırakmanın çocuklarda önemli psikolojik ve davranışsal problemlere neden olduğunun altını çizerek, "Ağladığında, acıktığında hemen ekranı bebeği oyalamak için kullanan ebeveynlerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Amacımız ebeveynleri suçlamak değil, ancak ilerde çocuklarda yaşanabilecek davranış problemleri nedeniyle ebeveynleri uyandırmaktır. Bazı ebeveynlerde en önemli savunma mekanizması 'Bilgisayar çağındayız, o yüzden bilgisayarı çocuğumuza sunuyoruz.' şeklindedir. Elbette ki teknolojiden yararlanmak her insanın doğal hakkıdır. Ancak beyni henüz bu teknolojiye hazır olmayan çocukları maruz bırakmak çocukta önemli psikolojik ve davranışsal problemlere neden olmaktadır.

BEDELİ ÇOK AĞIR OLABİLİR

Ekranlar tarafından aşırı uyarana maruz kalan çocuklarda görülen davranış bozukluklarının düzeltilebilmesi için tedaviye ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Özlem Eryavuz; "Ekranı çocuğu oyalamak amaçlı kullanan anne-babalar bunun bedelini maalesef çok ağır ödemektedir. Çocuğu tekrar normal davranış modeline sokmak için çoğunlukla ya bir çocuk psikiyatri veya pedagog desteği almaları gerekmektedir. Büyüme ile birlikte aşırı uyarana maruz kalmış çocukta davranış problemleri sıklıkla görülmektedir. En azından 2 yaşına kadar çocuklarınızı ekranlardan uzak tutmanız, 2-6 yaş arası çocuklara da sadece yarım ile 1 saat arasında süre ile çocuk programları izlemesine izin vermeniz önerilmektedir." sözleriyle ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.