Faydaları saymakla bitmeyen “süper yiyecek” Dört haftada kalp krizi ve felci önlüyor, kolesterolü yok ediyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma raporuna göre üzümün sayısızca faydası olduğu ortaya çıktı. Kaliforniya'da yapılan araştırmada günlük üzüm tüketiminin insan vücudunda neleri değiştirdiği ve nasıl bir faydası olduğu incelendi. Araştırma sonucuna göre ''süper yiyecek'' olarak adlandırılan üzüm, kan basıncını ve şekerini düzenlemede oldukça önemli faydalar sağladı.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Bilim insanları, üzümün birçok hastalığı önlediğini kanıtlayan bir araştırma raporu yayınladı. Faydaları saymakla bitmeyen üzüm oldukça değerli bir besindir. Düzenli olarak üzüm tüketimi kalp krizi ve felcin önüne geçerken kolesterolü düşürür, kan şekerini de dengeler. "Süper yiyecek" ilan edilen üzüm bağışıklığı da güçlendirmede etkilidir.

Yapılan araştırmada katılımcılara günde 46 gram üzüm tozu yani 2 porsiyon üzüm verdiler. Araştırma sonucunda üzümün kan şekeri düzeylerini ve kan basıncı düzeylerini azaltıp kontrol etmeye yardımcı olduğu, kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kronik iltihabı da önlediği gözlemlendi.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yapılan araştırmada üzümün bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkarken kanımızdaki atardamarları tıkayabilen ve kalp hastalığına yol açabilen yağ benzeri madde olan kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azalttığı da görüldü.

Üzüm yemenin ayrıca kolesterolü metabolize etmede veya işlemede ayrılmaz bir rol oynayan safra asitlerinin seviyelerini düşürdüğü bulundu.

Üzüm ve elma gibi diğer meyvelerin, iyi dolaşım için kan damarlarını sağlıklı ve esnek tutan, bitkilerde doğal olarak bulunan organik bileşikler olan polifenoller adı verilen antioksidanları içerdiği uzun zamandır bilinmektedir.

Polifenoller ve diğer "fitokimyasallar" ayrıca kan şekeri düzeylerini ve kan basıncı düzeylerini azaltabilir ve kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kronik iltihabı azaltabilir.

Yeni çalışma, Los Angeles California Üniversitesi'nde bir beslenme uzmanı ve tıp profesörü olan Zhaoping Li tarafından yönetildi ve Nutrients dergisinde yayınlandı.

Konuyla ilgili Profesör Li, "Üzümlerin bağırsak bakterileri üzerinde faydalı bir etkisi olduğunu bulduk, bu harika bir haber, çünkü sağlıklı bir bağırsak sağlık için kritik öneme sahip" dedi. Ayrıca Li: "Bu çalışma, kolesterolü düşürülmüş üzümlerin kalp sağlığına faydalarını pekiştirirken, bilgimizi derinleştiriyor ve üzümlerin sağlığa olan faydalarının kapsamını genişletiyor." ifadelerine yer verdi.