Plastik pet şişelerde saklanan sular zehir saçıyor. Peki ama neden? İşte uzmanından uyarılar...
Posta'da yer alan habere göre, güneşle temas eden pet şişelerdeki sular sağlığı tehdit ediyor.
2 LİTRE SU İÇMELİ
Su, yaşamımız için en gerekli olan kaynaklardan. Sağlığımız içi günde düzenli olarak 1.5 – 2 litre su içmemiz gerekiyor. Ancak içilen suların nasıl muhafaza edildiği sağlık için oldukça önem taşıyor. Özellikle yaz aylarında sık karşılaştığımız yol kenarlarında satılan, araçların torpidolarında bırakılan, satış noktalarında güneşle temas eden veya sıcakta depolanan pet şişelerdeki su ve içecekler insan sağlığını tehdit ediyor.
UYGUNSUZ SAKLANAN SULAR KISIRLIĞA YOL AÇIYOR
Pet şişe ve damacanaların uzun süre güneşe ve sıcağa maruz kaldıklarında yapılarındaki bisfenol-A (BPA) maddesinin suya karıştığını söyleyen Kıskaç, "Bu madde östrojen benzeri etki gösteren yapay bir hormon gibi davranıyor. Erkeklerde jinekomasti dediğimiz memelerde kadın tipi büyüme, gebelerde erken doğum riski, bebeklerde gelişim geriliği, kısırlık (infertilite) gibi durumlara yol açabiliyor. Uygunsuz saklanan ve uygunsuz maddeden üretilmiş pet şişe ve damacanalar tüm bu riskleri artırıyor." şeklinde konuştu.
KANSER VE DİYABET GİBİ HASTALIKLARIN RİSKİNİ ARTTIRIYOR
Suya karışan bisfenol maddesinin bazı kanserlerde risk artırdığına dikkat çeken Kıskaç, "Bunların yanında kalp hastalıkları ve diyabet riskini de artırıyor. Pet şişeler birden fazla kullanılmamalı. Tekrarlı kullanımlarda, hem BPA maddesine maruz kalma hem de bakteri ve mantar oluşumu sebebiyle başka rahatsızlıklar ortaya çıkabilir." dedi.