Uzmanlar aileleri uyardı: YKS'den sonra stres devam ediyor! Kötü alışkanlıklara sebep olmayın!

YKS gibi yoğun stresli sınavların ardından öğrencilerin en sevmediği cümleler arasında ''Sen kaç soru yaptın? Arkadaşların kaç soru yapmış?'' gibi sorular yer alıyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın(YKS) ardından stresin devam ettiğini söyleyen Psikolog Derya Yalçınkaya, kıyaslama ve baskı yapmamaları konusunda aileleri uyardı.

YKS gibi zor sınavların ardından ailelerin en çok yaptığı hata farkında olmadan kıyaslama ve psikolojik baskı oluyor. Bu konuda Mor Papatya'ya değerlendirmelerde bulunan Psikolog Derya Yalçınkaya, aileleri uyararak psikolojik baskının öğrenciyi kötü alışkanlıklara yönlendirebileceğini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın(YKS) ilk oturumu olan TYT bugün gerçekleştirildi. Heyecanı yüzlerinden okunan öğrenciler ve aileler virüsten dolayı ayrı bir tedirginlik yaşadı. Stresin sınav sonrasında da devam ettiğine dikkat çeken Psikolog Derya Yalçınkaya, YKS'ye giren öğrencilerin aileleri için tavsiyede bulundu. Yalçınkaya, YKS sonrası ailelerin dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı:

"Yoğun stres yalnızca sınav anında degıl sonrasında da devam eder. Beraberınde gergin hissetme durumu olabilir.

Özelliklede aileler çocuklarının bu duygusunu anlayışla karşılamalı ve kesinlikle diğer öğrenciler ile kıyaslama yapmamalıdır.

Ebeveynler her koşulda çocuklarının yanında olmalıdır. Böyle yoğun stresli zamanlarda kötü alışkanlıklara meyilli çocukların olumsuz davranış sergilemesi söz konusu olabilir. Bu yüzden çocuklara söylenen her kelime dikkatlice seçilmelidir.

Daha sonuç belli değilken çocuğunuzun söyledikleri ile olumsuz düşüncelere kapılmamalısınız. Felaket senaryoları üretmemeli, sabırlı olmalısınız.

Bu durum travmaya sebep olmaz ama çocuklarda meyil varsa baskı ve kıyaslama durumu kötü alışkanlıklara sebep olabilir."