Uzmanından uyarı: Sofradan kaldıramadığımız o ürünler meme kanserine dönüşüyor

35 yaşını geçen her kadının meme kanseri muayenesi yaptırması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Pelin Basım, stres ve göbek çevresindeki yağlanma konusunda uyardı. Çünkü bu durum yanlış beslenme ürünleriyle yan yana geldiğinde meme kanserine davetiye hazırlıyor.

AA

Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Genel Cerrahi-Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım, aile öyküsünde meme kanseri olanlar ve 35 yaşını geçen her kadının bulguların hiçbirine sahip olmasa dahi yıllık meme muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.

Pelin Basım, meme kanserinin en sık rastlanan bulgusunun memede ele gelen ağrısız kitle olduğunu aktardı.

MEME KANSERİ BELİRTİLERİ

Basım, Bazı hastalarda ise kitle fark edilmeksizin ilk bulgular; meme derisinde kabalaşma, portakal kabuğu görünümü, meme derisinde gamzeleşme, çukurlaşma, meme ucunda görsel değişiklikler, meme ucunun içine kaçması, meme başı kanaması, renk değişikliği, damarlarda belirginleşme ya da bunların hiçbiri olmaksızın koltuk altındaki şişlik olduğunu ifade etti.

MEME KANSERİ NEDENLERİ

Özellikle stres, göbek çevresinde aşırı yağlanmayla sonuçlanan beslenme bozuklukları, fast-food ve işlenmiş gıda tüketimi, egzersizin arka plana itildiği sedanter yaşam, uzun süreli kontrolsüz ve dengesiz hormon preparatları, sigara ve alkol tüketimi, radyasyon ve manyetik alana maruz kalma meme kanserine zemin hazırlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KENDİ KENDİNE MUAYENE NEDEN ÖNEMLİ?

Erken tanıda kilit noktanın ise KKMM (Kendi kendine meme muayenesi) olduğunu belirten Basım, şunları aktardı:

"Kendi kendine meme muayenesi 25 yaşından itibaren basit, hızlı ve güvenilir bir şekilde tüm kadınların ayda bir defa 10-15 dk. içerisinde uygulayabilecekleri bir tarama yöntemidir. KKMM için adet gören kadınlarda en uygun zaman adetin 4 ila 7. günleri, adet görmeyenlerde ise her ayın belirli bir günüdür.

KKMM uygulaması ayna karşısında memelerin incelenmesi ile başlanır; memelerin simetrisi gözle görülür kitle varlığı, deri ve meme ucu değişiklikleri, koltuk altı ve üst koldaki şişlikler bu şekilde kolaylıkla değerlendirilir.

Takiben yatarak ya da ayakta, elin orta uç parmağı ile karşı meme ve koltuk altını dairesel hareketlerle olası bir kitle, yumru ya da sertlik varlığına karşı orta kompresyon derecesinde bastırarak muayene etmek hayati önem taşır. Her ay kendi kendini muayene eden bir kadının memede oluşabilecek bir tümörü 10 kat erken yakalayabileceğine dair yayınlar bulunmaktadır."

Tükettiğiniz anda hafızaya saldırıyor, beyni sakız gibi yapıyor! Unutkan olmak istemiyorsanız...