Uzmanından sınav kaygısını azaltan 3 altın kural

Kovid-19 pandemisi nedeniyle yüz yüze eğitime ara verildi. Öğrenciler evde uzaktan eğitime devam ederken aynı zamanda geleceklerini belirleyecek sınavlarına hazırlanıyorlar. Bununla beraber uzaktan eğitim ile öğrencilerin birçoğu; stres, kaygı ve ne yapacağını bilememe gibi hislere kapılıyor. Yüksek kaygı ve olumsuz duygular ise akademik başarıyı düşürüyor. Biz de sizler için sınav kaygısını ve stresini azaltan yöntemleri derledik.

Stres ve kaygı eğitim hayatında akademik başarıyı düşüren iki duygu. Uzmanlara göre ise Kovid-19 pandemisi sürecinde evlerinden sınavlara hazırlanan gençler stres, kaygı ve umutsuzuk duygularına sıklıkla kapılıyorlar. Biz de sizler için akademik başarıyı düşüren duygularla başa çıkma yöntemlerini derledik. Gelin hep birlikte kaygılarımızı azaltalım.

DHA'da yer alan habere göre, planlı ve programlı olmakla birlikte uyku düzeninin sağlanmasının adaylarda kaygıyı azaltabiliyor.

Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi, yaklaşan Liselere Giriş Sınavı ve Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları öncesi adaylarda oluşabilecek kaygıların nedenleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken önemli tavsiyeler de paylaştı.

"ÖĞRENCİLER ZORLANIYOR"

Özellikle Kovid-19 nedeniyle gerçekleştirilen uzaktan eğitimde öğrencilerin ciddi zorlanmalar yaşadığını kaydeden Serkan Elçi, "Normalde bir ev kişi için dinlenme yeridir. Bir çocuk ve genç için ev oyun oynadığı yerken artık eğitim aldığı, dersleri gördüğü yer haline geldi. Dolayısıyla bunları zihinlerinin kodlaması da zaman alabilir. Hem dinlenme yeri hem de oyun oynadığı, dinlendiği yerlerin ders gördüğü yer ile aynı olması kişi için zorlukları da beraberinde getirebiliyor." dedi.

PLANLI ÇALIŞMAK KAYGIYI AZALTIYOR

Sınav kaygısı ile ilgili kişilerin bu kaygıyı azaltabilmeleri için öncelikle planlı ve programlı bir şekilde ilerlemesinin önemine değinen Serkan Elçi, "Kişinin yarın ne yapacağını çok iyi bilmesi gerekiyor. Günlük rutinlerini oluşturabilirse, ne çalışacağına, neye bakacağına hatta hangi saat aralıklarında bu noktaya özen göstereceğini ve üzerinde duracağını bilirse günlük olan bu kaygılarında ciddi derecede azalma meydana gelebilir." dedi.

ÇALIŞMA PROGRAMINA UYUM BAŞARIYI GETİRİYOR

Kaygının azaltılmasında bir diğer önemli noktanın da zamanı doğru belirlemek olduğunu kaydeden Serkan Elçi: "Yani kişinin içinde bulunduğu günde ne çalışacağını biliyor olması gerekiyor. Belirlediği zamana da mümkünse yüzde 70-80 oranında uyuyor olması bile büyük bir başarıdır. Kişinin geleceğe yönelik planlarını yapıyor olması ve gerçekçi beklentilere sahip olması da çok önemlidir. Bir kişi çalışmasının temposuna göre yaklaşık olarak ne yapabileceğini sınavda da bilebilir. Ona göre bir hedef belirlediyse, gerçekçi bir hedefi varsa bu hedefe yönelik çalışması çok daha yerinde olacaktır." diye konuştu.

GECE 11- SABAH 7 UYKUSU ÖNEMLİ

"Uyku rutinini sağlamak ve uykunun aynı düzende olması da çok önemli." diyen Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi: "Koronavirüs sürecinde uyku düzeni çok bozuldu. Bu süreçte uyku rutinini sağlamak çok önemli. Gece uykusunun insanların hayatında en önemli noktalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Gece 11 ile sabah 7 arasında uykudaki dönemde zihinde salgılanan hormonlar aslında bir sonraki gün için zihni hazırlayan etkenlerdir. Eğer bu saatler arasında kişi uykuyu tutturamadıysa, uyanık kaldıysa veya daha geç saatlere kaydırdıysa bu sadece bedeninin dinlenmesine yardımcı olacak, zihninin dinlenmesi için bir desteği olmayacaktır. O yüzden gece uykusunun benzer saatlerde olması ve rutin şekilde tekrarlanması da sınavla ilgili olan kaygıyı oldukça azaltacaktır." tavsiyesinde bulundu.