Uzmanından bağışıklık formülü: Sabahları dengeli kahvaltı akşamları zengin salata

Vücut direncini artırmanın ve enfeksiyonlara karşı korunmanın yolu bağışıklığı güçlendirmekten geçiyor. Uzmanlar, sabahları dengeli kahvaltıyı akşamları ise ton balıklı, tavuklu, etli veya kuru baklagillerle hazırlanmış salatayı önerdi.

DHA

Bağışıklığı güçlendirmenin yolu doğru vitaminleri içeren besinleri tüketmekten geçiyor. Peki, hangi vitaminleri ve besinleri soframızda bulunduracağız? İşte enfeksiyonlarla savaşan öneriler...

DHA'da yer alan habere göre uzmanlar, A, C, D vitaminleri ve minerallerden demir, selenyum ile çinko destekli bir beslenme ile bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirtti.

"AŞIRI DİYET ÖNERMİYORUZ"

Vücut direncini artırma yollarını anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Necdet Yetim, bağışıklığı güçlendiren önerilerini şöyle sıraladı:

"Vücudun yeteri kadar dinlenmesi. Bu çok önemli bir konu ancak ihmal ediliyor. 

Yeteri kadar uyku önemlidir. 

Bunun yanındaki bağışıklığın güçlü olması için diğer önemli konuların başında vitaminler geliyor. Yeterli vitamin almak da önemli. 

Vitaminlerde iş bitmiyor, proteinler de önemli. Proteinler antikor oluşmasını sağlar. 

Bunun yanında vücudumuzun kalorisini iyi tutmak önemli. Bu dönemde aşırı diyet ya da perhiz önermeyiz. Dengeli bir şekilde beslenmeli ve yeteri miktarda sıvı almalıyız. 

Vücut sıcaklığı da önemli. Vücudumuzun sıcaklığını korumalıyız. Vücut sıcaklığımız düşünce direncimiz de düşüyor." 

"D VİTAMİNİ VE PROBİYOTİĞE ÖNEM VERİN"

Uzman Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı ise bağışıklığı güçlendiren önerilerini şöyle paylaştı:

"Özellikle antioksidan zengin olan, vitamin- minarelerden güçlü meyve ve sebzelere yer vermek önemli. 

Güçlü bir bağışıklık için önemli olan bir diğer nokta ise bağırsak sağlığımızı korumamız. Bağırsak sağlığımızı destekleyecek probiyotikten zengin kefir ve yoğurtları tercih edebiliriz. 

Pandemi sürecinde en önemli vitaminlerden birisi D vitaminidir. D vitamininden zengin süt ürünleriyle, mantar ve yumurta sarısı gibi ürünlere de beslenmemizde yer vermeliyiz. 

Hafta sonu evde kaldığımız dönem hareketsizliğe bağlı olarak hem enerji harcamamız azalıyor. Hem de can sıkıntısından yemek yeme eğilimimiz artıyor. Bu da tabi ki kilo artışıyla karşımıza çıkıyor. 

Bunun için özellikle kahvaltı ve akşam yemekleri arasına özelikle 1 ya da 2 ara öğün yapmak hem iştah kontrolümüzü sağlayacak hem de fazla kilo alımımızı engelleyecek. 

Sabahları yumurta, peynir, zeytin, mevsim salatası ve tam tahıllarla hazırlanmış dengeli bir kahvaltıdan sonra gün içiresinde kuru ve taze meyveler; fındık, fıstık ve badem gibi yağlı tohumlar ayran, kefir gibi süt ürünleriyle hafif ara öğünler yapabiliriz. 

Akşamları da ton balıklı, tavuklu, etli veya kuru baklagillerle hazırlanmış bir salata yanında yoğurt ve çorbayla da yine dengeli ve besleyici bir menü oluşturmak mümkün."