Uzmanı uyardı! Kritik yaş 30 yatağa bağımlı olma riski var

Kadınlarda daha sık görülen hastalıkların başında kemik erimesi geliyor. Uzmanlar göre ise kemik erimesinden korumak için kritik yaş 30. 30 yaşına kadar yeterli kalsiyumu almayan kadınlarda yatağa bağımlı olma riski daha yüksek. İŞte uzmanından kadınlara önemli uyarılar...

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sena Parlar

Kemik erimesi kemik kırıklarına yol açan bir hastalık. Özellikle menopoz dönemi ve sonrasında artarak devam eden kemik erimesi için uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. İşte o uyarılar..

Prof. Dr. Yaprak Engin Üstün, Postmenapozal osteoporoz halk dilinde kemik kırıklıklarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİ ALIN

Postmenapozal osteoporoz yaşam kalitesini bozan önemli bir sağlık sorunudur. Kemik kırıkları sonucunda ileri yaştaki kadınlarda yatağa bağımlılığa sebep olabilen bu hastalığı önlemek için erken yaşta alınacak tedbirler önemlidir. Bir kadında maksimum kemik kütlesine 30 yaşında ulaşılır. Bu yaşa kadar yeterli kalsiyum, D vitamini, protein almak, düzenli fiziksel aktivite ve sigaradan uzak durmak ileriki yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır. Menopoz ile birlikte estrojen seviyesindeki azalma kemik erimesinin hızlanmasına sebep olur. Postmenopozal dönemde kemik dansitometrisi yöntemi ile osteoporoz taraması yapılması ve bu problemin saptanması durumunda gerekli tedavinin verilmesi ileri yaştaki kadınlarda yaşam kalitesini iyileştirecektir.