AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Merve Kantarcı Çulha
Diyabetik ayak belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. Diyabetik ayak yaralarının erken teşhisi ve doğru tedavi yöntemleri, ciddi komplikasyonların önlenmesinde hayati önem taşır.
Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetik ayakla ilgili hastaları şu şekilde uyardı:
"Diyabetik ayak, diyabet hastalarında sık karşılaşılan ve dikkat edilmediğinde uzuv kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilecek bir durumdur. Bu konuda farkındalık oluşturmak, hem önleyici hem de tedavi edici adımların atılmasını sağlayabilir. Bu sayede çok kötü sonuçların doğması engellenebilir."
Diyabetik ayak yaraları neden olur?
Diyabet hastalarında uzun süreli kan şekeri kontrollerinin bozuk olması özellikle damarlarda ve sinirlerde harabiyete sebep olmakta ve bunun sonucu olarak ayaklarda hem beslenme bozuklukları hem de duyu problemleri gözlenmektedir. Bunun sonucu olarak ise ayak travmaları, mantar enfeksiyonlarına ikincil olarak gelişen yaralar ve beslenme bozukluğuna bağlı gelişen yaralar oluşmaktadır.
Diyabetik ayak belirtileri neler?
Ayağın cildinde yaralar veya çatlaklar: Bu yaralar çoğunlukla geç iyileşir ve enfeksiyon riski taşır.
Duyusal değişiklikler: Ayakta uyuşma, karıncalanma veya ağrı hissi.
Ciltte renk değişimi: Morarma, kararma veya kızarıklık gibi değişiklikler.
Şişlik: Özellikle enfekte olan bölgelerde ödem görülmesi.
Kötü koku veya akıntı: Yaraların enfekte olduğunun bir işareti olabilir.
Diyabetik ayak tedavisi nasıl olur?
Bu yaraların tedavisi yaranın enfeksiyon durumu, beslenme derecesi ve derinlik ve genişliğine göre değişmektedir. Bu kapsamda yapılacak ilk işlemlerden bir tanesi özellikle beslenmeye yönelik damarların açılması işleminin yapılması ile birlikte enfekte yaralarda antibiyotik tedavisinin hızlıca başlanmasıdır.
Bunun yanı sıra özellikle yara yeri temizlenmesi gereken olgularda cerrahi yöntemin yanı sıra yara bakım örtüleri ile de farklı debritman yöntemleri kullanılabilmektedir.
Enfeksiyondan temizlenmiş yaralar ise yara iyileşmesini hızlandırmak adına doku gelişimini hızlandırıcı yara örtüleri ile pansumanlar ile takip edilerek tedavi edilmeye çalışılır. Bu basamakta özellikle kollajen yara örtüleri ve negatif basınç tedavileri kullanılabilmektedir.
Kangrene dönüşmesi tehlikeli mi?
Damar beslenmesinin bozulması durumunda kangrene dönüşerek ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir. Yaraların tedavisiz bırakılması durumunda derinleşerek kemik doku gibi derin doku enfeksiyonlarına ve bu enfeksiyonun kana karışarak sepsis ismi verdiğimiz çok ağır tablolara yol açabilir. Diğer bir kötü sonuç ise uzuv kayıplarının olmasıdır.
Diyabet hastaları ayak bakımını nasıl yapmalı?
Düzenli bakım ve uzman desteği, hastaların yaşam kalitesini koruyabilir. Diyabet hastalarının bu kapsamda en önemli dikkat etmeleri gereken konu ayak bakımlarıdır. Özellikle tırnak kesimleri, tırnaklarda yer alan mantar enfeksiyonlarının tedavi edilmesi, açılan küçük yaraların bakımının yapılması ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Günümüzde oldukça etkin tedavi ve takip yöntemleri olan diyabetik ayak hastalarında özellikle eksozom, epidermal büyüme faktörü, amniyotik membran tedavilerinin yanı sıra hiperbarik oksijen tedavilerinin birleştirilmesi yaraların hızlıca iyileşmesine ve kapanmasına yardımcı olmaktadır.