Uzmanı uyardı! Bu hata cilt kanseri yapıyor

Cildimiz pek çok zararlı ışına ve ışığa maruz kalabiliyor. Ancak uzmanlar özellikle yaz aylarında cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korumak gerektiğini vurguluyor. Güneş ışığına direkt maruz kalmak cilt kanserini tetikliyor. Peki, cilt kanserinin nedenleri neler? Güneş ışığının cilde zararları nedir?

Cildimiz en değerli giysimiz. Uzmanlar, pek çok zararlı ışın ve ışığa karşı savunmasız olan cildimizi korumamız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki, cilt kanserinin nedenleri neler? Cildimizi Güneş ışığının cilde zararlar nedir? İşte uzmanından yanıtları...

SABAH'ta yer alan habere göre, aşırı güneşlenmenin yıllar içinde yaşlanmayı hızlandırıyor, ciltte kırışıklıklara ve lekelere yol açıyor.

"ZARARLI UV IŞINLARININ YÜZDE 80'İ BİZE ULAŞIYOR"

Dermatoloji uzmanı Dr. Elif Benar, yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten gölgede bile korunmak gerektiğini söyledi.

Dr. Elif Benar, tatil beldelerinde şemsiye altında veya gölgede bulunmanın bizleri UV ışınlarından korumadığına dikkat çekerek "Şemsiye altında olsak da ışınlar plajda kumlardan, ayrıca deniz ve havuz kenarında da sudan yansıyarak bize ulaşıyor ve ışınların yüzde 34'üne maruz kalıyoruz. Kapalı havalarda güneşi görmüyor olsak da zararlı UV ışınlarının yüzde 80 i bulutlardan süzülüyor ve derimizi etkiliyor. Gölgede de güneşten korunma önlemlerine dikkat edin. Gölgede bile güneşten koruyucu ürün kullanmayı asla ihmal etmemeliyiz." dedi.

"AŞIRI GÜNEŞLENME YILLAR İÇİNDE YAŞLANMAYI HIZLANDIRIYOR"

Vücuda yararı kadar zararı da olabilen güneşten korunmak için çeşitli yöntemler olduğunu vurgulayan Benar "Güneş ışığı UV-A ve UV-B denen 2 yapısal bileşim içeriyor. UV-A ışınları yeryüzüne gün boyu, UV-B ışınları ise 12.00 ve 14.00 saatleri arasında yoğun olarak ulaşıyor. Özellikle ozon tabakasının delinmesi ve çevre kirliliği sonucu bu ışınların yeryüzüne daha fazla ulaşmaları nedeniyle cildimiz ciddi boyutlarda hasar görüyor. UV-A ışınları cildimizin derinlerine inip ciltte derin kırışıklar ve lekeler oluşturuyor. Öğle saatlerinde yoğunlaşan UV-B ışını ise güneş yanığına neden oluyor ve cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Aşırı güneşlenmenin yıllar içinde yaşlanmayı hızlandırdığını, ciltte kırışıklıklara ve lekelere yol açtığı birçok bilimsel çalışmada ispatlanmıştır. Dolayısıyla güneşten korunmak cilt sağlığımız için olmazsa olmazdır." diye konuştu.