Uzmanı uyardı! Bel fıtığında sakat bırakan uygulamalara dikkat!

Bel fıtığı tedavisi için herkes bir şey öneriyor. Bazıları ameliyattan yana bazıları ise sadece sporla tedavi olmaya çalışıyor. Peki, bel fıtığı ameliyatı şart mı? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilmi Gözlükaya, yanlış uygulamaların sakatlığa yol açabileceğini söyledi.

IHA

Bel fıtığında yanlış tedavi sakat bırakabiliyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilmi Gözlükaya, toplumda sık rastlanan hastalıklardan biri olan bel fıtığının tedavisinde, bilimsel olmayan yanlış uygulamaların, kalıcı hasarlara ve felç gibi hastalıklara sebep olabileceğini belirtti.

"BEL AĞRISI DEYİP GEÇİLMEMELİ"

Dr. Gözlükaya, bel fıtığına karşı tedbirleri şöyle anlattı:

"Ağır kaldırma, ters bir hareket yapma, ani bir zorlama, uzun süre stres ve gerginlik yaşamak gibi bel fıtığına neden olabilecek faktörlerden kaçınmak gerekir. Bel ağrıları olan kişilerin yüzme, yürüme, hafif koşu ve bisiklete binme gibi sporları yapmalarında fayda vardır. Fazla kilosu olan kişiler bu kilolarını vermelidirler. Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınılması gerekir. Sağlıklı iken bel kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizler çok faydalıdır. Fakat bunları yapmak bel fıtığı olmayacağımız anlamına gelmez. Genetik faktörler, kişiye ait durumlar da bu hastalığın oluşmasında rol oynar."

"UZUN SÜRE GEÇMEYEN AĞRILARA DİKKAT EDİLMELİ"

Her bel ve bacak ağrısının fıtık anlamına gelmediğini vurgulayan Uzm. Dr. Gözlükaya, bel fıtığında yanlış uygulamaları şöyle anlattı:

"Bu ağrılar çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Uzun süren ve geçmeyen ağrılar, uyuşukluğun ve güçsüzlüğün giderek artması, idrar ve dışkı kaçırma gibi durumlar olayın ciddi boyutlara ulaştığını düşündürür. Bir uzmana başvurmak yerine bel çektirme, bardak çekilmesi, sert zeminde sırt üstü yatmak, bele sülük yapıştırılması gibi bilim dışı uygulamaların fıtık tedavisinde hiçbir yeri yoktur ve bu uygulamaların kimi zaman kişide geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini unutmayın."