Uzmanı açıkladı: Üzümün 6 faydası var! Siyah üzüm mü yeşil üzüm mü faydalı?

Yaz aylarında en sevilen meyvelerden biri olan üzümün moru, kırmızısı ve yeşili bulunuyor. Peki, hangi üzüm çeşidi daha faydalı? Üzümün faydası hakkında bilgi veren uzmanlar, üzümlerin Alzheimer hastalığının başlangıcına karşı bir miktar koruma sağladığını söyledi. İşte uzmanından üzümün 6 faydası...

IHA

Üzümün faydaları merak ediliyor. Yeşil, mor veya koyu mavi renkleriyle üzüm, dünyanın dört bir yanında yetiştirilebiliyor ve çekirdekli ya da çekirdeksiz olabiliyor. Her çeşidin kendine göre faydası ve özelliği bulunuyor. Peki, siyah üzüm mü yeşil üzüm mü faydalı?

Üzümün sıcak bölgelerde yetiştiğini söyleyen Diyetisyen Betül Merd, üzümün faydalarını sıraladı.

ÜZÜMÜN FAYDALARI

Merd, üzümün vitamin ve mineral deposu olduğunu söyleyerek, "Su oranı yüksek ve doğal şeker içeriği nedeniyle enerji veren üzüm bir meyvedir. 100 gram taze üzüm yaklaşık 70-80 kcal içerir. Ayrıca içeriğinde; C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, potasyum, bakır, manganez gibi mineraller Resveratrol ve flavonoidler gibi antioksidan bileşenler açısından da zengindir. Resveratrol, üzümün özellikle kabuğunda bulunan bir birleşiktir ve kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkisiyle bilinmektedir." ifadelerini kullandı.

Enerji verir, yorgunluk hissini azaltabilir. Üzümde eser miktarda melatonin bulunur. Melatonin, beyinde üretilen ve dinlendirici bir uykuyu destekleyen bir hormondur. Üzüm kemikleri güçlendirir.

K vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum açısından zengindir. Bu temel vitamin ve mineraller kemik sağlığını destekler. Bunları yeterli miktarda almamak kemik kırığı riskini artırabilir."

TÜKETİRKEN BU KURALLARA UYUN

Üzüm tüketirken uyulması gereken kurallar hakkında konuşan Betül Merd, şunları söyledi:

"Üzüm sağlıklı bir meyvedir ama porsiyon kontrolü çok önemlidir. Özellikle insülin direnci, diyabet ya da kilo kontrolü hedefi olan bireylerde aşırı tüketimi önerilmez. Taze üzüm için bir porsiyon yaklaşık 15-20 tane (bir küçük salkım) olarak düşünülebilir. Kuru üzüm ise yoğun şeker içerdiğinden, 1 yemek kaşığı kadar ile sınırlandırılmalıdır. Üzümü yanında çiğ badem ya da yoğurt gibi protein içeren gıdalarla birlikte tüketmek, kan şekerinin daha dengeli seyretmesini sağlar."