Uzmanı açıkladı! Melanin eksikliği cilt beyazlığına neden oluyor

Cilt renginde beyazlık istenmeyen bir durum. Saçlarımızda ve cildimizde melanin eksikliğinde ortaya çıkan beyazlık hastalığına vitiligo deniliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Homeopati Uzmanı Dr.Öğr Üyesi Serhat Koran vitiligo hastalığına dair önemli açıklamalarda bulundu. Peki vitiligo nedir? Vitiligo hastalığının nedenleri nelerdir? İşte uzmanından yanıtlar...

AKSAM. COM.TR/MOR PAPATYA

Sena Parlar

Vitiligo ellerde, yüzde, saçlarda vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan beyazlıklardır. Peki vitiligo nedir? Vitiligo hastalığının nedenleri nelerdir? İşte uzmanından yanıtlar...

Akşam.com.tr'den Sena Parlar'a önemli açıklamalarda bulunan Homeopati Uzmanı Dr.Öğr Üyesi Serhat Koran, vitiligo rahatsızlığının kesin nedeni bilinmemekle beraber kişinin psikolojik yapısının, yaşadığı ruhsal travmaların ve maruz kaldığı çevresel toksin ve ağır metallerin neden olabileceği ifade etti.

OTOİMMÜN BİR HASTALIK

Vitiligo hastalığı, ciltte beyaz lekeler ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Cildimizin rengini veren melanin maddesinin eksikliğine bağlı saçlarımız da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde beyaz lekeler olarak kendini gösterir. Vitiligo rahatsızlığının kesin nedeni bilinmemekle beraber kişinin psikolojik yapısının, yaşadığı ruhsal travmaların ve maruz kaldığı çevresel toksin ve ağır metallerin neden olabileceği otoimmün bir hastalık olarak düşünülüyor. Kişinin kendi bünyesindeki savunma hücrelerinin yine kendi hücrelerine saldırması olarak tanımlanan otoimmün hadiseler son yıllarda giderek artıyor ve dolayısı ile vitiligo sıklığı da artmaktadır.

Otoimmün süreci neyin başlattığı tam olarak bilinmeyen vitiligo hastalığında vücudun neresinde beyaz lekelerin çıkacağı, ne kadar büyük lekelerin olacağı ya da hastalığın gidişatı ile ilgili tahmin edilmesi maalesef çok zordur. Bilinen gerçek şudur ki vitiligo hastalığı sadece bir cilt hastalığı olarak görülmekle beraber aslında bedenin dış uyaranlara verdiği bir tepkidir ve bu tepki; ruhsal yaşanan olaylara da olabilir, çevresel toksinlere de.

"HOMEOPATİ ÖNERİLİYOR"

Homeopati tedavisi yaklaşık 300 yıl önce Almanya'da geliştirilmiş bir tedavi yöntemi olup halen tüm dünyada en sık uygulanan tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biridir. Homeopatide tedavi yaklaşımı, hastalığın adına göre olmaz, aksine hastalığı başlatabilecek ruhsal travmalar, hastanın kişilik ve mizaç özelliği ve hastalığın kişide ortaya çıkma şekline göre planlanır. Bir başka ifade ile vitiligo hastalığında, hastalığın ilk başlama zamanına geri dönülür ve o denem yaşanan rusal ya da fiziksel bir olay araştırılır ayrıca hastanın kişilik özellikleri ve olaylara verdiği tepki şekli irdelenir. Bunun dışında ciltteki beyaz lekelerin yeri, şekli ve büyüklüğü de değerlendirilerek kişiye özel bir homeopati tedavisi planlanır. Homeopati ilaçları doğadaki var olan doğal maddelerden hazırlanır. Bundan dolayı da beklenen ciddi bir yan etkisi yoktur. Ayrıca homeopatinin vitiligoda etkili bir tedavi olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Ancak vitiligo tedavisinde homeopati ile beraber vücuttaki toksik yük maruziyeti de belirlenerek ona göre bir yaşam tarzı değişikliği ve beraberinde aromaterapi gibi bitkisel desteklerle de kişiye özel tedavi planlanmasında fayda vardır.