Uyuyamayanlar dikkat: Derin uykunun sırrı ortaya çıktı!

Uyku problemi pek çok insanın sorunu haline gelebiliyor. Öte yandan bu konu ile alakalı İbn-i Sina da asırlar öncesinden bazı çalışmalar gerçekleştirerek yorgan uyarısında bulunmuştu. İşte İbn-i Sina'nın derin uyku ile ilgili tavsiyeleri…

Uyku problemi çeken birçok insan, bu sorunun çözümünü de merak ederek araştırabiliyor. Ayrıca derin uykunun sırrı da adeta ortaya çıktı. Çünkü İbn-i Sina, kaliteli bir uyku için ağır yorganı tavsiye ediliyor.

İbn-i Sina'nın tavsiyeleri yüzyıllar boyunca Anadolu topraklarında da yaygındı. Koyun ve inek yünleri ile elde edilen ağır yorganlar, uyku üzerinde olumlu etkide bulunabiliyor. Bu nedenle uyuyamayanların İbn-i Sina'nın yorgan uyarısına dikkat etmeleri tavsiye ediliyor.

İBN-İ SİNA'NIN DERİN UYKU İÇİN ÖNERİSİ

İbn-i Sina asırlar öncesinden yazdığı şifa kitaplarında, sağlıklı yaşam ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Ayrıca İbn-i Sina, derin uyku halinin özellikle kış aylarında ağır yorganın altında gerçekleşebileceğine değindi. Nitekim ince yapılı yorgan veya pikeler vücudun yeterince ısınmasını sağlamaz.

Basınç uyarısı ile vücudu dinginleştirebilen ağır yorganların en az 5 kilo olması öneriliyor. Öte yandan ağır yorganların uyku kalitesini artırmasının yanı sıra kemik ve kasları gevşeterek kronik ağrıları dindirdiği söyleniyor.

İbn-i Sina uyku sırasında sıklıkla uyanmanın sebebini yeterli ısıya ulaşamamaya bağlıyor. Ayrıca İbn-i Sina asırlar öncesinden ağır yorganın ruhsal hastalıklara karşı yararlı olabileceğine de değinmişti.

Dikkat: İbn-i Sina'nın asırlar öncesinden tavsiye ettiği ağır yorgan, akciğer hastalığı olan kişiler için uygun değildir. Çünkü yeterli miktarda vücutlarında oksijen bulunmadığı için hareket etme noktaları azalır. Bunun sonucunda ise hastalıkları tetiklenebilir. Öte yandan farklı bir sağlık rahatsızlığı geçirme riski bulunan insanların da uzman bir doktora danışarak ağır yorganı tercih etmeleri önerilir.