Uyutmayan diz ağrılarına ameliyatsız 30 dakikada çözüm! Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez AKŞAM'a açıkladı

Diz ağrıları ileri yaşlarda şiddetli bir şekilde rahatsız edebilir. Sürekli oturmak, genetik faktörler ve dizleri hor kullanmak hastalığa neden olabilir. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, Akşam.com.tr'den Sena Parlar'a önemli açıklamalarda bulundu. İşte diz sağlığıyla alakalı önemli bilgiler.

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Sena Parlar

Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez diz ağrılarına karşı ameliyata alternatif bir yöntemi öneriyor. Diz anjiyosu sadece 30 dakika sürüyor ve narkoza gerek kalmıyor. Peki kimler diz anjiyosu olabilir? Diz anjiyosu nedir? İşte Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez'den, Akşam.com.tr'den Sena Parlar'a önemli açıklamalar...

Aksam.com.tr'den Sena Parlar'a önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez "Diz anjiyosu damar yolu ile girilerek eklem zarı ve yumuşak dokulardaki enflamasyonu azaltacak damar içinden eklem içine değil de tüm hücrelere ulaşacak enjeksiyonlar yapılmasıdır." ifadelerinde bulundu.

DİZ ANJİYOSU HER DİZ AĞRISINA ÇARE Mİ?

Diz ağrılarının sebepleri nelerdir?

Diz eklemi, omurga ile birlikte vücudumuzun bütün ağırlığını taşıyan ve sıklıkla tekrarlayıcı travmalara neden olan eklemdir. Kemik, kıkırdak, ligaman, menisküs ve kaslardan oluşur. Travmalar ve yaşlanma sonucu kıkırdak doku kaybı, eklem mesafelerinde azalma ve de eşlik eden menisküs, ligaman hasarları eklemde ilerleyici dejenerasyona yol açar.

Bu dejenerasyon genelde orta-ileri yaşlarda bulgular vermeye başlar. Ancak dizin travmaya daha çok maruz kaldığı sporcularda veya dizler bükülü halde uzun süreli çalışmak zorunda olan özellikle genç kadınlarda şikayetler daha erken dönemde başlar.

Diz bölgesindeki kireçlenmenin en önemli sebebi genetik yatkınlık, aşırı kilo ile kötü ve dikkatsiz aktivite yapılmasıdır. Kireçlenme en sık diz ekleminin iç bölgesi ve diz kapağında gelişir. Diz bölgesindeki kireçlenme sonucunda hastanın bir süre sonra merdiven inip çıkması ve oturup kalkması zorlaşır. En sık bulgu önceleri hafifçe başlayan gittikçe artan ağrılar, hareket esnasında eklemden gelen sesler ve hareket kısıtlılığıdır.

Diz ağrısı başladığında hemen hastaneye gitmeli miyiz?

Diz ağrısı başladığında buna neden olan hareketi yapmayı durdurup dinlenmek, yeterli olmazsa ağrı kesici almak gereklidir. Ağrı geçmeyip tekrarlıyorsa diz konusunda deneyimli bir doktora başvurulması gerekir. Muayene sonrası gerektiğinde Röntgen ve MR ile altta yatan sebepler tespit edilecektir.

Ameliyatsız tedavi yöntemleri nelerdir?

Son yıllarda duyduğumuz diz anjiyosundan bahseder misiniz?

Yumuşak doku veya kıkırdaklardaki travmatik yaralanma, aşırı yüklenme, antrenman kökenli diz ağrılarında ilk etapta dinlenme, buz ve antienflamatuar tedaviler uygulanır. Arkasından diz çevresi kasları güçlendirici egzersiz çalışmaları yapılır. Çoğunlukla bu seviyede yanıt alınmakla birlikte hasar ilerlemişse, ağrılar geçmeyecektir. O zaman ağrıyı kesecek diz içi hyalüronik asit, PRP, kök hücre uygulamaları yapılabilir. Bunlardan özellikle kök hücre çok ileri olmayan dejenerasyonlarda kısmen iyileşmeye de yol açmaktadır. Bu şekilde de fayda görmeyen hastalarda son on yıldır uyguladığımız diz anjiyosundan ciddi fayda sağlayabiliriz. Diz anjiyosu damar yolu ile girilerek eklem zarı ve yumuşak dokulardaki enflamasyonu azaltacak damar içinden eklem içine değil de tüm hücrelere ulaşacak enjeksiyonlar yapılmasıdır. Hastaların büyük çoğunluğu ciddi fayda görmekte, ağrıları azalmakta ve yürüme mesafeleri, hareket açıklıkları artmaktadır. Diz anjiyosu 30 dakika sürer, 4 saat sonra taburcu olunur, anestezisiz yapılır.

Diz anjiyosunun uygulanmayacağı durumlar nelerdir?

Diz eklemini romatizmal hastalıklar, gut hastalığı da etkilemektedir, bu grupta romatologlarca spesifik ilaç tedavileri gerekmektedir. Ayrıca artık eklem mesafesi tamamen kapanmış, hareket edemeyen hastalarda en uygun tedavi ortopedistlerce yapılan protez tedavisidir.