Nur Sena Sarıtaş
Uyku hem yetişkinler hem de çocuklar için çok önemlidir. Gün içinde öğrenilen bilgilerin beyne işlenmesi için uyku şarttır. Çocuklarda yeterli uyku, bilişsel gelişime, problem çözmeye, dikkat, hafıza ve hatta yaratıcılığa yardımcı olur.
UYKUNUN ÇOCUKLARA FAYDASI
Çocukların gelişen zihinleri ve bedenleri düzenli uykuya ihtiyaç duyar. Çocuğunuz uyurken, beyin günün anılarını depolamak için işlemeye başlar. Bu anılar daha sonra uygun zamanlarda kullanılır. Dolayısıyla yeterli uyku aynı zamanda çocukların okula konsantre olmalarına ve daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.
Uyku alışkanlıkları çocukların davranışlarını etkiler. Düzenli uyuyan çocuk öfkesini yönetir. Uyumayan çocuk sinirli olur.
Düzenli uyku stresi azaltır
Depresyonu ve kaygıyı azaltır
Araştırmalara göre uyku eksikliğinden etkilenen çocukların karar verme, çatışma çözme ve öğrenme becerilerinde bozulma olduğu görüldü. Bu yüzden uyku öğrenmeyi kolaylaştırır.
Uyku enerjiyi artırır, uykusuzluk yorgunluk sebebidir
Bağışıklığı güçlendirir
ÇOCUKLARDA UYKU ALIŞKANLIĞINA 7 ÇÖZÜM
1. Uyku planı çizmek
Çocuklar her şeye çabuk alışırlar. Bu yüzden rutine önem vermek gerek. Hafta sonları bile tutarlı bir yatma ve uyanma zamanı oluşturmak, ritimlerini düzenlemeye yardımcı olur. Zamanla iç saatleri doğal olarak aynı hizaya gelecek ve bu da yatma vaktinde daha az dirence ve sabahların daha kolay geçmesine yol açacaktır.
2. Yatmadan Önce Ekran Süresini Sınırlamak
Cep telefonları, tabletler ve video oyunları gibi elektronik cihazlar mavi ışık yayar ve bu da uyku hormonu melatonin üretimini bozabilir. Yatmadan önce en az bir saat süreyle ekransız kalmanız tavsiye edilir. Cihazla geçirdiğiniz zamanı kitap okumak veya sıcak bir banyo yapmak gibi sakinleştirici aktivitelerle değiştirin.
3. Uykuya Uygun Bir Ortam Yaratmak
Yatak odası bir dinlenme alanı olmalıdır. Dikkat dağıtan her şey uzaklaştırılmalıdır. Serin, karanlık ve sessiz olduğundan emin olun.
4. Ders Dışı Faaliyetleri Dengelemek
Ders dışı etkinlikler gelişim için mükemmel olsa da aşırı program yapmamak hayati önem taşır. Gece geç saatlerde yapılan antrenmanlar veya kulüp toplantıları yatma saatini etkileyebilir. Aktiviteler ve dinlenme arasında bir denge olduğundan emin olun.
5. Kafein ve Şeker Tüketimi
Çocuğunuzun özellikle öğleden sonra enerji içecekleri, soda veya çikolata tüketimini izleyin. Bunlar uyarıcı görevi görerek çocukların sakinleşmesini zorlaştırabilir.
Sağlıklı uyku alışkanlıklarını teşvik etmek herkese uyan tek bir yaklaşım değildir. Her çocuk benzersizdir ve birinde işe yarayan, diğerinde işe yaramayabilir. Bu yüzden çocuğunuzun uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğu olduğundan şüpheleniyorsanız bir çocuk doktoruna danışmanız çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi semptomları hafifletebilir ve genel uyku kalitesini iyileştirebilir.