Sabah
Günümüzde demans hastalığı, özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan oldukça önemli bir hastalık. Beynin gerilemesine neden olan Alzheimer hastalığının 2050 yılına kadar 152 milyon insanı etkileyeceği tahmin ediliyor.
Demans sadece hafıza kaybıyla ilgili değil, hayatının çeşitli yönlerini etkileyebilen çok yönlü bir rahatsızlık. Alzheimer ve damar kaynaklı demans dahil olmak üzere bu sendromun farklı türleri bulunuyor. Uzmanların ipucu ise uykuda geçirdiğiniz dakikalarda pozisyon değişikliğiniz Alzheimer hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
UYKU DEMANS HASTALIĞINDA ÖNEMLİ BİR ETKEN
Demans, yaşınız ve genleriniz gibi bazı risk faktörleri değiştirilemeyecek etkenlere sahiptir. Fakat yaşam tarzı seçimleri de dahil olmak üzere birçok faktör değiştirilebilir. Diyetten egzersize, sağlıklı bir yaşam tarzının tercih edilmesi, demans riskini azaltmak için en iyi seçenekler arasında yer alır.
Tüm bu etkenlerin yanı sıra yeni yapılan çalışmalar, uykunun da bu konuda önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Uyku uzmanı, Narwan Amini, belirli uyku pozisyonlarıyla ilişkili olarak sağlık düzeyinin artabileceğini belirtti.
Yeterince dinlenmenin ve sırtınızda herhangi bir rahatsızlık oluşmadığından emin olmanın yanı sıra, uyku şekli de nörolojik sağlığı destekliyor. Uzmanlar; yan tarafa uzanarak uyumanın beyin için en sağlıklı pozisyon olarak tespit edildiğini belirtiyor.
UYKU POZİSYONLARIDA HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR
Amini; bu konumun beynin interstisyel atıklar adı verilen birçok beyne zarar veren etkenin daha kolay temizlenmesine diğer pozisyonlara oranla daha fazla yarar sağladığını belirtiyor. "Bu durum, Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişme riskini potansiyel olarak azaltmak da dahil olmak üzere birçok fayda sağlıyor" diyor.
Demans ve uyku arasındaki bağlantı, çeşitli uzmanlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Ancak yetersiz uykunun bu durum için için bir risk faktörü mü yoksa bir demans işareti mi olduğu konusu da tam olarak belirlenemedi.
Alzheimer Derneği'ne göre, bu teorilerin her ikisi de doğru olabilir ve ilişkileri döngüsel olabilir. Ancak, ikisi arasındaki ilişki, "karmaşık" bir konu olmaya devam ediyor.
Demansın türüne göre uyku sorunları da farklılıklara neden olabiliyor. Örneğin; Lewy cisimcikli demans türü, hafif uyku bozukluklarıyla bağlantılı olarak değerlendiriliyor. Bunlar, REM uykusu davranış bozuklukları olarak tanımlanır ve insanların hareket ederek veya konuşarak rüyaları sırasında hareket etmesine neden olur.
Uyku-uyanıklık döngüsü bozuklukları, gece uyanıklığı ve uykuya damla ve uykuyu sürdürme problemlerini tanımlayan Alzheimer hastalığı ile ilişkilidir. Alzheimer Derneği, uyku ve bunama arasındaki ilişkiyi tam olarak anlamak için daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtiyor.