Uygun pişirilmeyen et kalp hastalarını olumsuz etkiliyor!

Kurban etinin muhafaza edilmesi bayramdan önce merak konusu oldu. Etlerin 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, uygun pişirilmeyen etlerin koroner-kalp hastalarını olumsuz etkilediğini belirtti. İşte bayram öncesi et tüketimi önerileri...

DHA

Bayram öncesi vatandaşları et tüketimi konusunda uyaran uzmanlar, et konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı. Yeni kesilmiş etlerin mümkünse 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, uygun pişirilmeyen etlerin koroner-kalp hastalığı bireylerle birlikte 65 yaş ve üzeri bireyleri olumsuz etkilediğini anlattı. Peki, et nasıl muhafaza edilmeli?

DHA'ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Cansu Arslan, Kurban Bayramı öncesi et tüketimi ve etin saklama yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Kurban Bayramı ile birlikte kırmızı et tüketiminin sıklığı ve miktarının artacağını belirten Arslan, şu bilgileri verdi:

"Kırmızı et iyi kalite hayvansal protein kaynağıdır. Bununla birlikte A, B6, B12 vitaminlerini ve demir, çinko, fosfor, magnezyum minerallerini içerir. Kırımızı etin fazla miktarda ve uygun olmayan pişirme ilkeleri ile hazırlanması başta hipertansiyon, diyabet, koroner-kalp hastalığı bireylerle birlikte 65 yaş ve üzeri bireyleri olumsuz etkilemektedir. Ancak beslenmemize yapacağımız dokunuşlarla bayramı daha sağlıklı geçirmek elbette mümkündür. Bayram sabahı hafif klasik bir kahvaltı ile güne başlanmalı, yeni kesilmiş etler mümkünse 24 saat dinlendirilmelidir. Çünkü dinlendirilmemiş etin hem pişirilmesi hem de sindirimi zordur. Kesilen etler dinlendirildikten sonra haşlama-buğulama yöntemi ilk tercih olmalıdır. Kavurma yapılacaksa et kendi yağı ile kısık ateşte pişirilmeli, başka yağ eklenmemelidir. Ateşte veya mangalda pişirilmek istenirse etin üzerinde kömürleşme olmasına izin verilmemeli ateş ile et arasında en az 15 santimetre mesafe olmasına dikkat edilmelidir." 

"KIYMA YA DA KUŞBAŞI ŞEKLİNDE HAZIRLANMALI"

Kurban etinin saklama yöntemi hakkında da bilgi veren Arslan, bayram öncesi et tüketimi önerilerini şöyle sıraladı:

"Kesilen etlerin fazlası büyük parçalar hâlinde değil, kıyma ya da kuşbaşı şeklinde hazırlanmalıdır. 

Tek pişirimlik paketler hâlinde dolapta saklanmalıdır. 

Çiğ et ile temas eden bıçakların sebze ve meyvelerle temas ettirilmemesi bakteri bulaşmaması için önemlidir. 

Etler dolapta eksi 2 derecede 1-2 hafta derin dondurucuda eksi 18 derecede 3-6 ay arasında saklanabilir. 

Etler çözdürülmek istenirse dışarıda değil, buz dolabının alt kısmında çözdürülmelidir. 

Kırmızı et tüketirken özellikle demir emilimi için C vitamini kaynağı sebze ve meyvelerle bir arada tüketmek daha doğru olacaktır. 

Bol limonlu, mevsim yeşilliği içeren bir salata doğru tercihlerden biridir. 

Ayrıca bayram boyunca tatlı konusunda da şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. 

Günlük yürüyüş ve su tüketimi ihmal edilmemelidir."