Uşak'ın nefis hamur işi: Döndürme böreği

Uşak döndürme böreği tarifi merak ediliyor. MasterChef'in 1 Kasım programını izleyenler Uşak döndürme böreğini araştırıyor. Ispanaklı olan döndürme çevrilerek pişiriliyor. İşte nefis Uşak döndürme böreğinin yapılışı…

Uşak döndürme böreği tarifi MasterChef'in 1 Kasım programını izleyenler tarafından merak ediliyor. Çünkü MasterChef'te bugünün menüsü Uşak yemekleri. Peki, döndürme böreği nasıl yapılır, püf noktası nedir? Ispanakla yapılan döndürme böreği ters çevirilerek pişirilir. Bu yüzden bu ismi de buradan almıştır.

Hamur işi bir lezzettir. Büyükçe bir sinide bir sıra hamur içine genellikle ıspanak veya kabak olmak üzere hazırlanan iç ve üzerine bir sıra daha hamur konularak pişirilir. İsmini hamurun altı piştikten sonra üzerine bir tane daha sini kapatılıp ters döndürülerek pişmesinden almıştır.

Kültür Portalı'ndan aldığımız tarifi sizler için derledik. İşte MasterChef döndürme böreği tarifi ve malzemeleri...

Döndürme İçin Gerekli Malzemeler:

Hamuru için

1 kg un

1.5 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşık sıvıyağ

Yarım yemek kaşığı yoğurt

İçi için:

1 kg ıspanak

250 gr peynir

3 fincan sıvıyağ

Üzeri için:

50gr sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

DÖNDÜRME BÖREĞİ TARİFİ

Un, tuz yoğurt sıvıyağ bir kaba alınır. Soğuk suyla ha­mur yapılıp iki parçaya bölünür.

Hamur açılır içine 3 kaşık sıvıyağ sürülür yağın üzerine tuz eker gibi bir miktar un serpilir.

Hamurun kenarları 5-6 yaprak şeklinde kesilir. Yapraklar ortada karşılıklı birleşecek şekilde katlanır. Bir müddet dinlendirildikten sonra tekrar tepsi büyüklüğünde açılır.

Yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üzerine kıyılmış ıspanak, peynir ve yağ karışımı bolca serpilir. Diğer hamurda aynı şekilde hazırlanır.

Tepsiye yerleştirilir. Odun ateşi üzerinde döndürülerek altı pişirilir. Altı pişince ateşten alınır. Bir senit yardımıyla tersyüz edilir. Tepsi tekrar yağlanır.

Diğer tarafta pişince tekrar eski haline çevrilir. Ocaktan alınarak bıçakla düz ya da baklava şeklinde kesilerek servis yapılır. (Fırında pişirilecekse üzerine yağ ve yoğurt karışımı sürülerek pişirilir.)

Resmen doğal saç boyası! Kıpkırmızı yapıyor! Ne kepek ne kabızlık bırakıyor