Merve Kantarcı Çulha
Unutkanlık ve hafızaya dayanan hastalıkların yoğun olduğu bir çağdayız. Bu sorunlar sadece günümüz hekimlerini değil İbn-i Sina, İbn-i Şerif gibi yüzyıllar öncenin hekimlerininde gündeminde yer almış. İbn-i Şerif unutkanlık reçetesine Yâdigâr adlı tıp kitabında yer veriyor.
15. yüzyılda yaşamış Osmanlı Devleti'nin önemli hekimlerinden İbn-i Şerif'in kaleme aldığı kitabında unutkanlık ve dalgınlık için özel bir reçete bulunuyor. İbn-i Şerif unutkanlık ve dalgınlık için gargarayı öneriyor.
UNUTKANLIK İÇİN YÜZYILLIK FORMÜL
Gençliğinden itibaren tıpla ilgilenen İbn-i Şerif, Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yaşamış bir hekim.
Ünlü hekimin dalgınlık ve unutkanlık için verdiği formüller günümüze ışık tutuyor.
İBN-İ ŞERİF'İN DALGINLIK VE UNUTKANLIK TEDAVİSİ
İlaç olarak önce hukne (şırınga) yapılır ve eyaric-i faykara ile şahm-ı hanzal verilir. Daha sonra gargara yaptırılır.
Akırkarha bitkisi ve mevizec ve hardal ve kebere kökü (döğülmüş ve elenmiş olmalı) balla karıştırılır, abkameyle ezilerek gargara yapılır. Abkame bulunmazsa sirke ile ezilir.
Hastaya ayrıca her sabah iki dirhem macun-ı lübban verilir.
Macun-ı lübban: Günlük ve eğir topalak ve dar-ı fülfül (uzun biber otu) ve zencebil her birinden eşit miktar alınıp dövülüp elenir. Sonra üç misli kefi alınmış balla karıştırılır ve arpa içinde kırk gün bekletilir. Kullanımı iki dirhemdir.
Gıda olarak piliç kalyesi ve ceviz yağıyla hazırlanan nohud-ab yemeği faydalıdır.