Uçakta neden yediğimizden, içtiğimizden tat almıyoruz?

Birçok insan uçakta yediğinden, içtiğinden tat alamaz. Peki, uçakta neden yemeklerin tadı farklı gelir? Neden koku alamayız? İşte yanıtlar…

Uçakta koku ve tat alma duyusu azalır. Birçok inşa yediğinden içtiğinden tat alamaz. Hatta uçağa bindiğimizde normal tat alma duyumuzu biniş kapısında bırakırız. Peki, bunun sebebi ne?

BBC'de yer alan habere göre on bin metre yükseklikte tat ve koku alma duyumuz değişir. Yemeklerin lezzetini hissetmek içinse bu iki duyunun doğru işliyor olması gerekir. Uçak kabinindeki basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatları algımız da azalır.

Uzmanlar bunun nedenini nem oranının azlığına, hava basıncının düşük olmasına ve gürültüye bağlıyor.

İLK KOKU ALMA DUYUSU ETKİLENİR

Uçağa adım attığınızda ilk koku alma duyunuz etkilenir. Uçak yükseldikçe hava basıncı ile birlikte kabindeki nem oranı da düşer. On bin metrede bu oran yüzde 12'ye iner, ki bu çöl havasından daha kuru demektir. İşte bu kuruluk ve düşük basınç nedeniyle tatlı ve tuzlu tatlara karşı duyarlılığımız yüzde 30 azalır.

TAT GİDİNCE Mİ KOKU GİDER?

Fakat sorun sadece tat alma duyumuzda değildir. Tat olarak düşündüğümüz şeyin yüzde 80'i koku alma duyusuyla bağlantılıdır. Koku alabilmek içinse burun içi sıvısının buharlaşıyor olması gerekir.

Havanın kuru olduğu bir ortamda koku alma duyargalarımız olması gerektiği gibi çalışmaz, yediklerimizin tadını alamayız. Bu nedenle havayolu şirketleri uçakta verilen yemeklere ekstra tuz ve baharat katar.

Psikologlar uçak motorlarından kaynaklanan gürültünün kulakları etkilediği gibi tat alma duyusunu da etkilediğine inanıyor. Yapılan araştırmalar, gürültülü ortamlarda yemek yiyenlerin sessiz ortamda yiyenlerden daha fazla tuza ihtiyaç duyduğunu, ayrıca şaşırtıcı olsa da gürültüde yemeğin çıkardığı sesin daha fazla algılandığını ortaya koydu.

Kişilik testi! Resimde ilk hangi hayvanı görüyorsun? Güvenirliği test ediyor

Ağızdaki sarımsak kokusunu yok eden 3 öneri! Yemekten sonra bunları yiyin