Uçak fobisi nasıl yenilir?

Azerbaycan uçağının Kazakistan semalarında düşmesi uçak fobisi konusunu tekrar gündeme getirdi. Uçak düşmesi korkusunu yaşayanlar iş ve sosyal hayatlarında zorluk çekiyorlar. Kısacık bir uçak yolculuğu uçak korkusu yüzünden saatlerce süren karayolu eziyetine dönüşebiliyor. Peki uçak korkusunu aşmak için neler yapılabilir?

Hilal Çakır

Uçak korkusunu her yaş grubundan insan yaşayabilir. Uçak kazaları ise uçak korkusunun artmasına yol açıyor. Peki uçak korkusunun altında yatan sebepler neler? Uçak korkusu nasıl aşılır?

Uçuş Fobisi Nedir?

Uçuş fobisi diğer bir adıyla aerofobi, uçma veya hava yolculuğu korkusunu içeren bir tür özel fobidir. Uçak korkusu uçak fobisi olanların yaşadığı bir durumdur. Havayolu kullanmaktan çekinir uçuş fobisi olanlar. Onlarda havayolunu kullanmak düşüncesi bile korku ve endişe duygusunu yaratır. Kimileri için uçmayı düşünmek bile gerginlik verici bir durumdur ve uçuş fobisi, panik atak ile birleştiğinde tehlikeli durumlara neden olabilir. Uçuşla ilgili korkular için psikiyatristler yardım edebildiği gibi uçuş korkusu olan insanlar bu korkularını kendi başlarına da zaman içerisinde yenebilirler. Bunun yanı sıra uçuş fobisi olan ve hiçbir şekilde hava ulaşım aracı kullanmayan kişiler de mevcuttur. Uçuş fobisi söz konusu olduğunda birçok yere seyahat etmek çok zorlaşır. Bu nedenle uçuş fobisinin tedavisinde uzmanlar, çeşitli tedavi yöntemleri üzerinde çalışmaktadır.

Uçak Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Kapı açıldığında ve adım adım uçağa yaklaştığınızda ayaklarınız adeta geri geri mi gidiyor? Kara kara seyahat süresinin nasıl geçeceğini mi düşünüyorsunuz? Uçmayı her düşündüğünüzde veya uçakla seyahat ettiğinizde sürekli ve yoğun bir kaygı mı yaşıyorsunuz? Belki de uçuş korkunuz vardır. Bu belirtilerin yanında, uçuş fobisinin diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

Titreme,

Boğulma hissi,

Kızarmış cilt,

Artan kalp atışı hızı,

Sinirlilik,

Mide bulantısı,

Nefes darlığı,

Terleme

Bazı durumlarda, insanlar tam bir panikatak bile yaşayabilir. Panikatak, kalp çarpıntısı, gerçeklikten kopmuş hissetme ve ölme korkusu gibi semptomların eşlik edebileceği yoğun bir korku dönemidir.

Uçak Korkusunun Sebebi Nedir?

Uçuş korkusunun kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak bir dizi farklı faktör bu korkunun oluşmasında rol oynayabilir. Bu faktörlerden bazıları şunları içerebilir:

Travmatik bir uçuş deneyimi veya uçak kazası yaşama,

Çevrenizde, özellikle ailenizde uçuş korkusu yaşayan kişilerin korkularını içselleştirme,

Kötü hava koşulları, türbülans, rötarlar ve kalkış gibi çevresel faktörler,

Klostrofobi, yükseklik korkusu, ölüm korkusu gibi diğer spesifik fobilerin varlığı.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Korkunun başlangıcını neyin tetiklediğini bulmak, uçuş korkusunu yenmek için önemlidir. Sizi tetikleyen faktörün türbülans mı, hijyen mi, kalkış anı mı, yoksa başka bir faktör mü olduğunu bulmaya çalışın.

Uçuş öncesinde hava durumu ve akımlarını önceden kontrol etmek, kendinizi hazırlıklı hissetmenize yardımcı olacak ve bu sayede daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Çoğu hava yolu şirketi, uçuş sırasında dikkatinizin dağılmasına yardımcı olmak için dizi-film izleyebileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz ve dergi okuyabileceğiniz uçak içi eğlence araçlarına erişim sağlar. Bu hizmetlerden yararlanarak dikkatinizi dağıtmaya çalışmak, kaygınızın azalmasını sağlayabilir.

Arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle seyahat ediyorsanız endişenizi azaltmaya yardımcı olabilmeleri için sizi endişelendiren şeyler hakkında onlarla konuşmak kaygınızı azaltabilir.

Uçuş öncesinde yoga, derin nefes egzersizleri, meditasyon gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapmak daha rahat bir yolculuk geçirmenizi sağlayabilir.

Uçuş sırasında kaygı yaşadığınızda derin nefes almak önemlidir. Derin nefes alma tekniği sinir sistemi üzerindeki etkisinden dolayı stresi ve kaygıyı giderecektir.