Hipertansiyon birçok kişide görülüyor. Özellikle kan basıncını yükselten tuzlu besinler hipertansiyon hastaları için tehlike. Peki hipertansiyon hastaları hangi besinleri tüketmeli? Hangi besinlerden uzak durmalıdır? İşte yanıtı...
HİPERTANSİYON HASTALARININ TÜKETMEMESİ GEREKEN BESİNLER
ALKOL-SİGARA: Fazlaca alkol tüketmek sadece karaciğer, beyin ya da kalbi etkilemekle kalmaz, tansiyonda yükselmelere de neden olabilir. Sigara alışkanlığı da bilindiği üzere kan basıncını doğrudan olumsuz etkileyen çok önemli diğer bir faktördür. Bu yüzden kan basıncınızın dengede kalması için alkol ve sigaradan uzak durmak büyük önem taşıyor.
KARBONHİDRAT: Karbonhidratı fazla tüketmeyin. Proteini tüketin. Kan basıncını düşürür. Ekmeği abartmayın. Süt, yoğurt ve tuzsuz peynir tüketilebilir.
POTASYUM BESLENİN: Potasyumdan zengin besinleri tüketmek hem normal hem de yüksek tansiyon hastası bireylerde kan basıncını düşürücü önemli bir etkiye sahip. Potasyumun yanında magnezyum ve lifli gıdaları tüketerek bu etki güçlendirilebilir. Potasyum, magnezyum ve lif açısından oldukça zengin muz, elma, kayısı, havuç, üzüm, şeftali ve mango gibi meyvelerin yanı sıra patates, domates, yağsız ton balığı ve az yağlı yoğurt yiyin.