AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Maneviyatıyla ve huzuruyla gelen üç aylarda ne yapılır diye araştırıyorsanız geleneksel lezzetleri de dualarınıza ekleyebilirsiniz. Hâlâ birçok şehirde Recep, Şaban ve Ramazan aylarında pişi, lokma veya irmik helvası yapılarak komşulara ve akrabalara dağıtılıyor. Hem bereketi hem de duasıyla gelen üç aylarda dağıtılan geleneksel lezzetlerin tariflerini bir araya getirdik.
PİŞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER
4,5 su bardağı un
1 paket maya
2 tatlı kaşığı şeker
1,5 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı tuz
Sıvıyağ(kızartmak için)
PİŞİ HAMURU NASIL YAPILIR?
Pişi hamurunu yapmaya vaktiniz yoksa fırından hazır mayalanmış ekmek de alabilirsiniz. Pişi hamuru için un ve tuzu yoğurma kabına alın. Mayayı, şekeri, ılık sütü ve suyu ekleyerek yoğurun.
Yumuşak ve yapışkan bir hamur olacağı için ellerinizi ıslatarak hamuru toparlayabilirsiniz. Ama yumuşak diye un katmayın. Hamurun üzerini streçle kapatarak 1 saat mayalanmasını bekleyin.
Hamur mayalandıktan sonra tezgahın üzerine biraz un serpin ve bir kere daha kendi hâline yoğurun. Daha sonra hamuru keserek bezeler hâline getirin. Pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Sonrasında ortalarına elinizle delik açın. Böylece kızartmak daha kolay olacaktır. Şekil verdiğimiz pişilerimizi kızdırdığımız yağa alın ve çevirerek arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
LOKMA TATLISI MALZEMELER
Lokma tatlısı hamur için malzemeler
3 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
Su
Lokma tatlısı şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3 damla limon suyu
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvı yağ
Sunum için:
1 yemek kaşığı toz Antep fıstığı
LOKMA TATLISI TARİFİ
Lokma tatlısı tarifi en kolay şerbetli tatlıdır. Lokmaya önce hamurunu yaparak başlayın.
Kuru maya ve şekeri suyla erittikten sonra unu ekleyin ve yoğurun. Hamurun mayalanması için 5 dakika bekletin.
Lokma şerbeti de hamuru kadar önemli. Tencereye şeker ve suyu ekleyip karıştırıyoruz. 3 damla limon suyu ekleyerek şerbeti kaynamaya bırakıyoruz.
Lokmaları kaşık yardımıyla alıp kızgın yağda kızartıyoruz. Pişen lokmaları soğumuş olan şerbete ekleyip karıştırıyoruz.
Sırada lokmayı süslemesi var. Lokma tarifinin en zevkli kısmı burası. Lokma tatlısını toz fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...
İRMİK HELVASI MALZEMELER
2 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su(Sütle de yapılabilir)
İsteğe göre fıstık
İRMİK HELVASI YAPILIŞI
Öncelikle yağı eritin. İrmiği içine ekleyin ve kısık ateşte irmikler pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra fıstıkları ilave edin ve kavurma işlemine fıstıklar da pembeleşene kadar devam edin. Bu sürenin sonunda şekeri ekleyin ve birkaç dakika daha şekerle kavurun. Koyu olmasını isterseniz çok kavurun.
Kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekleyin veya sütle yapacaksanız sütü ekleyin. Kaynayana kadar karıştırın. Kısık ateşte birkaç kez karıştırdıktan sonra katılaştıktan sonra altını kapatın ve dinlenmeye bırakın. İçine fıstık kullanmadıysanız fıstıkla veya cevizle süsleyebilirsiniz.