Turuncu mutluluk, sarı ilham demek! İşte renklerin algıya etkileri

Renklerin insanlarda duygusal karşılığı ve anlamları vardır. Renklerin etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Peki, hangi renk ne anlama gelir? Bazı renkler iç bunaltıcı, sıkıcı bulunduğu gibi bazı renkler ferahlatıcı ve aydınlık duygusu verir. İşte renklerin algıya etkisi ve anlamları...

Her renk ayrı bir anlam her renk farklı bir enerjiyi yansıtır. Turuncunun mutluluğu yansıtırken sarının ilham verdiğini biliyor muydunuz? Renklerin anlamlarını sizler için bir araya getirdik.

Alem Dergisi'ne açıklamalarda bulunan Uzman Psikolog Cansu Güney, renklerin psikoloji ve algı üzerindeki etkilerini ele aldı. Herkes sevdiği renge göre kullandığı eşyaları ve mekanları değiştirir ya da düzenler. Birine güzel ve etkileyici gelen renk, bir başkasına kötü ve itici gelebilir. Bu durum renklerin etkisinden çok, kişinin psikolojik aktiviteleri sonucudur.

KIRMIZI

Kırmızı enerjisi çok yüksek olan sıcak bir renktir. Yarattığı en belirgin duygular ise tutku, heyecan, sıcaklık ve aşktır. Bulunduğu ortama enerji veren bir renktir. İştah açıcıdır. Kırmızı, dekorasyonda yoğun kullanıldığında baş ağrısına neden olabilir. Saldırganlık ve kızgınlık ise kırmızının olumsuz belirtileri arasındadır.

SARI

Sıcak bir renk olan sarı, güneşe benzetildiği için; parlak, neşeli, özgürlüğe düşkün ve heyecanlıdır. İlham verir, zekayı harekete geçirir.

TURUNCU

Kırmızı ve sarının özelliklerini taşır. Mutluluk, canlılık ve sağlık veren turuncu, iletişim, hareket ve istikrar yönünden pozitif etkiler sağlar.

YEŞİL

Doğanın rengi olan yeşil, huzur ve dinginlik verir. Sinirlerin yatışmasına yardımcı bir renktir.

MOR

Mavi renk, asilliği ve kendine güveni ortaya koyar. Ayrıca ruhsal faaliyetler için olumlu etkileri olan bir renktir. Sakinleştirici olmasının yanı sıra haz ve verimlilik etkileri vardır.

SİYAH

Resmiyet, güven, otoriteyi temsil eder.

BEYAZ

Saflık, duruluk, masumiyet, bütüncüllüğü temsil eder.