Türkiye'de ev işleri paylaşılıyor mu? Şaşırtan sonuç!

Türkiye'de birçok insan hâlâ ''ev işlerini kadın yapar'' algısına sahip. Peki, gerçek araştırmalar ne diyor? Ev işleri paylaşılıyor mu? Bu soruların yanıtı merak ediliyor. Türkiye'de yapılan ankete göre katılımcıların yüzde 71'i ev işlerinde sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünüyor.

Ev ve günlük yaşamdaki bazı sorumluluklar kadın veya erkek şeklinde ayrıştırılıyor. Yani birçok insan tarafından hâlâ ev işlerini kadın yapar, parayı erkek kazanır gibi bir algı hakim. Peki, araştırmalar ne diyor? Ev işleri paylaşılıyor mu? 

8 Mart Dünya Kadınlar Gününe yaklaşırken NG Araştırma şirketi kadınlar, erkekler ve toplumla ilgili bir kamuoyu araştırması yaptı. Araştırma Türkiye genelinde, 18 yaş üzeri, farklı sosyo-ekonomik gruplardan 2257 kişinin katılımı ile online araştırma platformu üzerinde gerçekleştirildi. Toplumumuzla ilgili birbirinden önemli konulara ışık tutulan araştırmanın sonuçları haberin devamında yer alıyor.

SORUMLULUK KİME AİT?

Geleneksel olarak ev işleri kadına ait olarak görülür. Fakat yakın tarihte kadınların eğitim olanaklarının artması ve iş hayatında daha çok yer almaları, ev işlerinin geleneksel sorumluluğunu nasıl değiştirdi? Katılımcıların yüzde 71’i ev işlerinde sorumluluğun paylaşılması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 27’si ise sorumluluğun kadına ait olduğunu belirtirken, erkeklerin sorumlu olduğunu belirtenlerin oranı sadece yüzde 2.

EVE PARAYI KİM GETİRMELİ?

Ev işleri sorumluluğu konusunda, bilinç altımıza yerleşen bir genellemenin, toplum üzerinde yavaş yavaş değiştiğini gördük. Ülkemizdeki geleneksel aile yapımız, babayı para kazanan, anneyi de ev işleriyle ilgilenen kişiler olarak ön plana çıkarıyor. Peki, para kazanma sorumluluğunun kime ait olduğuna dair bir değişim var mı? 

İş hayatındaki kadın sayısı değişmeli mi?

Günümüzde kadınların eğitim olanaklarının geçmişe oranla artması ve toplum yapısının değişmesi, iş hayatında yer alan kadınların sayısını ve oranını da arttırdı. Peki gelinen noktada iş hayatına katılan kadınların oranı yeterli görülüyor mu? Her 4 kişiden 3’ü daha fazla kadının iş hayatına katılması gerektiğini düşünüyor. Her 10 kişiden 1’i ise iş hayatına katılan kadınlarının sayısının azalmasını gerektiğini düşünüyor.