Gazpacho, tapas, tortilla... İşte Türkiye'de en çok sevilen İspanya yemekleri

MasterChef İspanya yemekleri merak ediliyor. Ülkemizde en çok beğenilen İspanya yemeklerinin başında gazpacho, tapas, tortilla, paella ve kroket yer alıyor. Peki, paella nasıl yapılır? Farklı yemek tarifi arayanlar için İspanya mutfağının en çok merak edilen yemek tariflerini bir araya getirdik.

MasterChef'te bugün İspanya yemek tarifleri günün menüsü oldu. Peki, İspanya mutfağında neler var? İspanya'nın ülkemizde en çok bilinen yemekleri arasında gazpacho, tapas, tortilla, paella ve kroket yer alıyor. Farklı yemekleri seviyorsanız İspanya mutfağını tercih edebilirsiniz. İşte en çok beğenilen İspanya yemekleri...

PAELLA TARİFİ MALZEMELERİ

2 adetorta boy kuru soğan

4 diş sarımsak

2 adet orta boy domates (etli ve sulu)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gram jumbo karides

200 gram iç midye

200 gram temizlenmiş kalamar

3 adet baby ahtapot

1 su bardağı bezelye

1 gram safran (ya da aspir)

1,5 su bardağı baldo pirinç

3 su bardağı sıcak sebze suyu (ya da tavuk suyu)

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

1/4 demet maydanoz

PAELLA TARİFİ

Paella tarifi için önce kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küçük küpler halinde kesin.

Tüm deniz ürünlerini dikkatli bir şekilde ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın. Fazla sularını bir kağıt havlu yardımıyla alın. Sebze ya da tavuk suyunu kısık ateşte tutun. Zeytinyağının yarısını kalın ve geniş tabanlı bir tavada kızdırın.

Kuru soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin. Baldo pirinçleri bol suda yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra tavaya alın. Küp şeklinde doğranmış domatesleri de katıp aralarda karıştırarak pirinçleri kavurun. Sıcak sebze suyunun yarısını ekleyip kısık ateşte, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle kapağı kapalı tencerede pişmeye bırakın. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırdıktan sonra tüm deniz ürünlerini sırasıyla katıp kısa bir süre yüksek ateşte soteleyin.

Pilav tenceresine aldığınız deniz ürünlerinin üzerine bezelye taneleri ve kalan sebze suyunu ekleyin. Tüm malzemeyi kısık ateşte suyunu çekene kadar bir arada pişirin. Suyunu çekip demini alan deniz mahsullü paella'yı servis tabağına alıp incecik kıyılmış maydanozla süsledikten sonra sıcak olarak servis yapın. Paella hazır. Afiyet olsun...

KROKET YAPIMI İÇİN MALZEMELER

4 adet orta boy patates

2 yumurta

Yarım su bardağı un

Yarım su bardağı galeta unu

1 tatlı kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir

1 yumurtanın sarısı

Karabiber ve tuz

Kızartma yağı

PATATES KROKET TARİFİ NASIL YAPILIR?

Kroket yapımına önce patatesleri haşlayarak başlayın. Haşlanan patatesleri rendeleyin. Üzerine 2 yumurta, nişasta, karabiber, beyaz peynirleri ilave edin ve tüm malzemeyi iyice yoğurun.

Hamur kıvamına gelen patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ister yuvarlak ister silindir şekil verebilirsiniz. Şekil verdiğiniz topları önce una sonra çırpılmış yumurta sarısına, en sonunda da galeta ununa bulayın.

Derin bir tavada kızdırdığınız yağın içine una bulanmış topları yerleştirin ve ara sıra ters düz ederek kızartın. Kroketleriniz hazır. Servis tabağına istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

GAZPACHO ÇORBASI MALZEMELERİ

1 salatalık, soyulmuş ve doğranmış

1 kurutulmuş ve doğranmış kırmızı biber,

1 kurutulmuş ve doğranmış yeşil biber,

1kg olgun domates,

2 diş soyulmuş ve ezilmiş sarımsak,

2 kesilmiş ve ince doğranmış taze soğan,

75g doğranmış bayat kabuklu beyaz ekmek,

2-2,5 çorba kaşığı sirke

GAZPACHO ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Salatalık, biber, domates, sarımsak ve taze soğanları geniş bir kaseye koyun. Kuru ekmeği ekleyin ve tuz ve karabiber serpin. Sirke ve birkaç çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve suyunu sıkmak için elinizle karıştırın. Örtün ve soğutun. En az 30 dakika veya bir gece boyunca marine edin.

Sebze karışımını bir karıştırıcıya koyun ve yumuşayana kadar karıştırın. Hala yeterince yumuşak kıvamda değilse, istediğiniz kıvama gelinceye kadar iki kaşık zeytinyağı ekleyin. Ne kadar ekleyeceğiniz size kalmış... Ekledikçe tadın ve oranı ayarlayın. Biraz daha sirkeye ihtiyacınız olabilir. Çorba kıvamına gelince üzerini kapak ya da örtü ile örtün ve soğumaya bırakın. Yaklaşık 40 dakika soğuduktan sonra servis yapmaya hazırsınız.

Bu arada, kullanıyorsanız, ekmekleri tost makinesinde ya da ekmek kızartma makinesinde biraz kızartın. Ekmek dilimlerini zeytinyağı ile bolca fırçalayın. Orta ateşte büyük bir kalbur tava yerleştirin. Sıcakken, ekmeği ekleyip kızarıncaya kadar çevirin. Pişirme kağıdına boşaltın, ardından biraz tuz ve karabiber ekleyin.

Servis yapmak için, gazpachoyu karıştırın ve çorba çok soğuk olduğu için baharatlar tam karışmamış olabileceğinden tadına bakın. İçine ekleyeceklerinizi gerektiği gibi (ağız tadınıza göre) ayarlayın, daha sonra doğranmış fesleğen serperek Gazpacho'nuzu buz küpleri ile soğuk olarak servis edin.