Turistler bile yemeden gitmiyor! Hatay'ın tescilli lezzetine yoğun ilgi

Antakya sürkü tadı ve görüntüsüyle sadece Hataylıların değil, tüm Türkiye'nin ilgisini çekiyor. Peki, Antakya sürkü nasıl yapılır? İşte şefinden ayran çökeliğinden yapılan Antakya sürkü tarifi ve malzemeleri...

IHA

Hatay'ın meşhur Antakya sürkünü tadan bir daha vazgeçemiyor. Sadece Hataylıların değil tüm Türkiye'nin ilgisini çeken Antakya sürkü, ayran çökeleğinden yapılıyor.

İHA'da yer alan habere göre tescilli Antakya sürkü damaklara farklı tatlar bırakıyor. Kızartması, salatası, katıklı ekmeği ve zeytinyağlı çeşitleri birçok farklı şekilde yapılıyor.

İçerisinde, sarımsak, karabiber, yenibahar, muska cevizi, karanfil, tarçın başta olmak üzere kimyon, kişniş, Antakya dağ kekiği ve çörek otu ile zenginleştirilen Antakya sürkü farklı aroması ile adeta bir lezzet deposu.

ANTAKYA SÜRKÜ TARİFİ

Hatay Gastronomi Evi mutfak şefi İbrahim Özgün Antakya sürkünün en az 7-8 çeşit aperatif ve yemekte kullanıldığını belirterek, Antakya sürkü tarifini şöyle verdi:

"Sürkün yapım aşaması ayran çökeleğinden oluşuyor. Farklı şehirlerde lor kullanıyorlar ama biz lor ile değil ayran ve yoğurt karışımından yapıyoruz. Yoğurdumuzu su ekleyip ayran haline getiriyoruz, kaynattıktan sonra kesiliyor ve ince bir tülbende alınıyor. 3-4 saat süzüldükten sonra taze çökelek olarak elde ediliyor. Daha sonra bunu sürk haline getiriyoruz, belli bir süre sonra da küflü sürk haline getiriyor ve çeşitli yemek ve aperatifler de kullanıyoruz. Kuru çökelek salatası, küflü çökelekten zeytinyağlı çökelek, kiremitte tereyağlı çökelek ve katıklı ekmek yaptık. Coğrafi işaret almış olan Antakya sürkümüz en az 7-8 çeşit aperatif ve yemekte kullanılıyor özellikle de kahvaltıda çok tercih ediliyor."

TURİSTLER YEMEDEN GİTMİYOR

UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan Antakya sürkünün lezzeti ve yapılışı ile kültürel bir iz taşıdığını belirterek, Hatay'a gelen turistlerin buradan bu lezzeti tatmadan gitmediklerini hatta en yoğun paketleme ile birlikte şehir dışına giden ürün olduğunu söyledi. Aslan, kahvaltıda, öğle yemeğinde ya da akşamda sürkünün tüketildiğini söyledi.