Tüp mide operasyonunda öldüren risk! Obezite pandemisine uzman görüşü! Yılda 10 bin kişi oluyor…

Küresel bir pandemiye dönüşen Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Türkiye, obezite sıralamasında Avrupa birincisi oldu. Obeziteye karşı yapılan cerrahi müdahalelerin başında ise gastrik bypass geliyor. Halk dilinde tüp mide ameliyatı olarak adını duyuran bu operasyonun detaylarını Sena Parlar Profesör Dr. Çetin Karaca'ya sordu. Peki gastrik bypass kimlere uygulanabilir? Gastrik bypass uygulaması ölümcül müdür? İşte cevapları…

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

SENA PARLAR

Gastrik bypass operayonunda midenin büyük bir bölümü alınıyor. Mide küçültme olarak da bilinen bu cerrahi müdahale için hasta hangi şartları taşımalıdır? Mide uygulamalarının hayati sonuçları var mıdır? Sena Parlar sordu Prof. Dr. Çetin Karaca cevapladı...

Gastrik bypass'ın özel durumlarda tercih edildiğini ifade eden Profesör Dr. Çetin Karaca hasta profilini şu şekilde ifade etti: " Bunlar; tip II şeker hastalığının ön planda olanlar, uzun süreden beri insülin kullananlar ve özellikle VKİ'si çok yüksek kişilerde gastrik bypass yöntemi ilk ameliyat tercihi olabilmektedir."

Gastrik bypass operasyonuna uygun hasta profili nasıl olmalıdır?

Günümüzde uygulanan mide küçültme ameliyatının diğer bir çeşidi "gastrik bypass" ameliyatıdır. Ancak gastrik bypass bazı özel durumlarda tercih edilmektedir. Bunlar; tip II şeker hastalığının ön planda olanlar, uzun süreden beri insülin kullananlar ve özellikle VKİ'si çok yüksek kişilerde gastrik bypass yöntemi ilk ameliyat tercihi olabilmektedir. Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatı olup tekrar kilo alan hastalarda ikinci ameliyat yöntemi olarak gastrik bypass yöntemi uygulanabilir.

Metabolizma hızının zayıflama üzerinde etkisi var mıdır ?

Metabolizma hızı basitçe; besinlerden aldığınız enerjinin, vücuttan kalori olarak yakılma kapasitesini ifade eder. Metabolizma hızı; yaş, cinsiyet, hormonlar, fiziksel aktivite, vücut sıcaklığı, tüketilen besinler gibi birçok faktörden etkilenir. Metabolizma hızınızın yüksek olması gün içinde daha fazla enerji harcamanızı sağlar. Bunun aksine metabolizma hızınız yavaş ise daha az yemek yemenize rağmen, daha zor kilo verirsiniz.

Diyet uygulamalarına rağmen kilo veremeyen kişiler ne yapmalıdır ?

İlaç, endoskopik yöntemler (mide balonu, endoskopik sleeve gastroplasti) ve cerrahi yöntemler uygulanabilir.

Hangi durumlarda gastrik bypass ölümcül olur ?

En ciddi risk mide ile ince bağırsak arasındaki bağlantıda oluşabilecek kaçak (sızıntı) ve bunun sonucunda oluşabilecek ikinci bir ameliyattır. İlave bir takım cerrahi riskler obeziteye bağlı olarak artmaktadır. Ayaklarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu (emboli) ve kardiyak problemler görülebilir.