Tümörlerin baş belası iki baharat! Araştırmalar tansiyonu ve kanseri durduruyor diyor

Baharatlar sağlığı muhafaza ediyor. Kanser araştırmacıları bazı baharatların hastalık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekiyor. Peki kansere iyi gelen baharatlar hangileri?

Bilimsel araştırmalar, bazı bitkilerin kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini ve tümörleri küçültme potansiyeli olduğu ve etkileri ortaya çıktı. Birçok kişi tarafından bilinmeyen bu etkiler bu bitkilerde gizli.

Sağlıklı beslenme, vücudumuzu hastalıklara karşı korumada en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Son yıllarda yapılan araştırmalar, doğada bulunan bazı bitkilerin kanser gibi ciddi hastalıkların gelişimini engellemede önemli rol oynayabileceğini gösteriyor. Vücudun temizlenmesini sağlayan ve kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olan bu bitkiler arasında kekik ve biberiye, bilimsel olarak kanserle mücadelede etkili olduğu kanıtlanan bitkiler arasında yer alıyor.

Kekik: Kanser Hücrelerini Baskılayabiliyor

Kekik, son zamanlarda yapılan bir dizi araştırma ile kanserle mücadeledeki etkisiyle dikkat çekiyor. 2019'da yapılan bir çalışmada, kekik ve biberiyenin tümör hacmini %85 oranında küçülttüğü ve tümörlerin sıklığını %53 oranında azalttığı tespit edildi. Kekikte bulunan terpenoidler, hücreleri kanserden koruyarak, antioksidan özellikler gösteriyor ve kanserin büyümesini engelliyor.

Biberiye: Kanser Hücrelerinin Çoğalmasını Engelliyor

Biberiye de kanser tedavisinde önemli bir yer tutuyor. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, biberiyedeki karnosol maddesinin kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, biberiye, kolorektal kanser ve diğer kanser türlerine karşı koruyucu bir etki gösteriyor. Yapılan çalışmalarda, biberiye özlerinin kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyerek tümörlerin büyümesini önlediği kaydedildi.

Kanserle Mücadelede Gıda Takviyeleri

Kekik ve biberiyenin yanı sıra, fesleğen, nane, adaçayı ve mercanköşk gibi bitkiler de yüksek antioksidan içeriği ile kanserin gelişimini engellemede yardımcı olabiliyor. Bilim insanları, bu bitkilerin düzenli tüketiminin kanserin ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve bazı kanser türlerinin tedavisinde destekleyici olabileceğini belirtiyor.