İşte mutluluk veren 11 sağlıklı yiyecek

Kötü bir gün geçiriyorsanız, bazen yediğiniz bir yiyecek sizi mutlu edebilir. Stresin yerini huzura bıraktığı, mutluluk veren 11 sağlıklı ve lezzetli yiyeceği merak ediyorsanız, haberimizi okumaya devam edin.

Akşam.com.tr

Stresli hissettiğinizde size mutluluk veren ve ruh halinizi iyileştiren bazı sağlıklı yiyecekler de var. Serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi doğru besinleri ve nörotransmitterleri içeren "lezzetli ve sağlıklı yiyecekler" yiyerek, mutlu olabilirsiniz. İşte mutluluk veren 11 sağlıklı yiyecek!

ÖNCE BU ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLERE BİR GÖZ ATIN:

*Serotonin düşük olduğunda, hafif depresyon, anksiyete, yorgunluk, uykusuzluk ortaya çıkabilir. Serotonin yüksek olduğunda, kendinizi sakin, rahat ve kontrollü hissedersiniz.

*Triptofan, (aslında gıdalarda bulunmayan) serotoninin öncüsü olan ve oluşumuna yardımcı olan bir amino asittir. Protein açısından zengin besinlerin yanı sıra demir ve B vitaminlerinde bulunur.

*B Vitaminleri, özellikle B6, B9 ve B12 Vitaminleri, iyi bir ruh hali için kritik öneme sahiptir. Bu vitaminler enerji üretiminde, ruh halinin düzenlenmesinde ve melatonin (uyku hormonu) ve serotonin yapımında etkilidir.

*Probiyotikler giderek daha fazla ruh sağlığıyla bağlantılı hale geldi. Araştırmacılar, serotonininizin yüzde 90'ının sindirim sisteminizde üretildiğine inanıyor.

*Omega 3 yağ asitleri sinir fonksiyonunu ve ruh hali düzenlemesini destekler.

*Demir, ruh halini dengelemek için de hayati önem taşır. Enerjinin taşınmasında ve hormonların sentezlenmesinde önemli bir rol oynar.

*Çinko, depresyonun önlenmesinde rol oynayan bir mikro besindir ve aynı zamanda bir bağışıklık güçlendiricidir. Yüzlerce enzim, işlerini yapmak için çinko kullanır.

*Selenyum optimal tiroid fonksiyonu için önemlidir. Bu bez metabolizmanın efendisidir ve zihinsel ve duygusal sağlık üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bazıları kaygı ve depresyonun boyunda başladığını söylüyor.

*Magnezyum, vücudunuzun her yerindeki biyokimyasal reaksiyonlarda hayati bir rol oynar. Stres, magnezyumunuzu boşa harcamanıza neden olur, bu nedenle özellikle stresli olduğunuzda onu en uygun seviyede tutmak çok önemli.

*Kalsiyum, protein, selenyum ve D vitamini, siz de mutlu olmak istediğinizde temel besinlerdir.

MUTLULUK VEREN VE MORALİNİZİ YÜKSELTEN SAĞLIKLI YİYECEKLER

1. FINDIK

Kuruyemişler besin açısından yoğundur, genellikle yüksek miktarda magnezyum, selenyum ve folat içerir.

2. MUZ

Mutlu olmanın bir başka hızlı yolu da bir muz yemektir. Muz, sarı neşesinin yanı sıra magnezyum, potasyum, çinko, B6 ve C vitamini gibi vitamin ve minerallerle yüklüdür.

3. YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, serotonin, demir, B6, magnezyum ve krom emilimini artıran karmaşık karbonhidratlar içerdiğinden, güçlü kahvaltılar listesinin başında gelir.

4. BALIK

Yağlı balıklar, Omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra D, B6 ve B12 vitaminleriyle doludur. Özellikle omegalar dopamin salgılar.

5. KUZU

Demir kaynağı idealdir ve vücut tarafından diğer kırmızı etlere göre daha kolay emilir. Otla beslenen kuzu da çinko, B6, B12 ve magnezyum açısından çok zengindir.

6. YOĞURT

Bu harika yiyecek, kalsiyum, protein, CLA ve tabii ki probiyotikler içerir. Düzenli tükettiğinizde bağırsaklarınızda ve ruh halinizde bir fark göreceksiniz.

7. ISPANAK

Bu sebze, çinko, magnezyum, folat ve diğer B vitaminleri bakımından yüksektir, soteleyin, omlete, çorbaya ekleyin veya bir salatada başrolü ona verin.

8. KİRAZ

Çeşitli vitamin ve mineraller içeren kiraz özellikle baş ağrılarını iyileştirir ve libidonuzu arttırır. Melatonin içeriğiyle ünlü olan bu meyve mutlu uyanmanın kesin bir yoludur.

9. KAHVE

Bir Harvard araştırması, kahve içmenin yüzde 50 daha az intiharla ilişkili olduğunu buldu. Nedeni ise kahvenin serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretimine yardımcı olması. Kahve, hücre hasarını önleyen antioksidanlar ve B2, B3, B5, manganez ve potasyum gibi temel besinlerle dolu. Ki tek başına kahve kokusu bile stresinizi azaltabilir.

10. BİTTER ÇİKOLATA

Daima yanınızda küçük bir parça bitter çikolata bulundurun. Yediğiniz şeyin; antioksidan, lif, magnezyum, bakır, demir, selenyum ve çinko içerdiğini unutmayın.

11. NOHUT VE MERCİMEK

Bu baklagiller küçük görünebilir, ancak zihinsel sağlığınız için büyük ölçüde harikalar! Tonlarca protein, lif, B vitamini, magnezyum ve folat için sofranızda bulundurun.

Yumurtayla ilgili 10 gerçek

"Rengini korusun, kötü kokmasın, sağlıklı ve lezzetli olsun" diyorsanız...

Patlat bir mısır! Patlamış mısırın şaşırtıcı 5 faydası

Dahice bir fikir: Aylarca saklayabileceksiniz!