Tulumba şerbetle ıslatılmış kızarmış hamurların mini dikdörtgen toplardan oluşan gevrek, şerbetli ve ultra tatlı bir Türk tatlısıdır. Hamur, hafif ve gevrek tutan nişasta ve irmik içerir. Popüler bir sokak tatlısı, onu yerinde taze kızartıp sıcak servis eden satıcılar tarafından hazırlanır. Ayrıca birçok restoranda servis edildiğini göreceksiniz ve hem lezzetli hem de bütçeye uygun olduğu için düğünlerden bayram kutlamalarına kadar büyük toplantılarda sunulmak için sevilen tulumba tatlısının tarifi, malzemeleri ve yapılışı ile ilgili detaylara bu haberimizde yer verdik.
Acele etmeyin veya köşeleri kesmeyin ve esas olarak hamuru kızartırken çok sıcak yağ kullanmayın. Daha hızlı pişmez ve yanabilir. Klasik tulumbanın sırrı yağın sıcaklığında yatar, bu nedenle tulumba kızartırken yemek termometresi harika bir araçtır. İyi kızartıldığında, kabarık toplar gevrek bir dış ve nemli iç kısım ile pişirilir. Bu klasik Türk tatlısını evde yapmak için yıldız uçlu bir pasta poşetine ve kızartmak için derin bir tavaya ihtiyacınız olacak.
TULUMBA TATLISI MALZEMELERİ
Hamuru için:
2 su bardağı su
2,5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı irmik
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu
Kızartmak için de yağ
Tulumba tatlısı nasıl yapılır? Tulumba tatlısı tarifi ve yapılışı
TULUMBA TATLISI YAPILIŞI
Tatlının yapımına başlamadan hemen önce şerbet hazırlanır. Şerbet için şeker ve su uygun bir tencereye alınır, kaynamaya başladığında kısık ateşte 30-35 dakika koyu kıvama gelene dek kaynatılır, limon suyunu ekleyip ılımaya bırakılır. Şerbetin tamamen soğuması beklenir veya buzdolabına kaldırılabilir. Şerbet çok soğuk olduğu zaman hamura geçilebilir.
* Hamuru için; tencereye su, tereyağı, şeker, tuz eklenir ve kaynatılır. Unu elenir ve kaynamış olan su karışımına birden eklenir, tahta kaşıkla karıştırılır ve ocağın altı kısılır. 4-5 dakika hiç durmadan karıştırılır ve hamuru bu şekilde pişirilir.
* Hamur soğuması için kenara alınır. Hamur biraz dinlendikten sonra, yumurtalar teker teker hamura eklenir ve mikser ile karıştırılır.
* Yumurtaları yedirdikten sonra, limon suyu ve irmik eklenir, mikserle tekrar 5 dakika yüksek ayarda karıştırılır. Parlak ve yapışkan bir hamur ortaya çıkar.
* Yağ geniş bir tencereye alınır ve yüksek ayarda ısıtılır. İsteğe göre tulumbaları soğuk yağa sıktıktan sonra, yağın altın açılabilir.
* Büyük bir bez sıkma torbasına yıldız uç takılır ve torbanın yarısına kadar hamur ekleyin.
* Hamurdan istenilen boyutta yağa sıkılırı ve makas ile kesin.
* Ağır şekilde çıtır çıtır olması ve içi pişmasi amacıyla yüksek derecede olan yağın altı kısılır.
* Ara sıra karıştırarak karamel renk alana kadar pişirilir.
* Pişen tulumbalar yağdan alınarak soğuk şerbete ilave edilir, 2-3 dakika bekletilir. Hamurun tamamı bitene kadar bu işlem yapılır.
* Tercihe göre şerbete 2 paket vanilya veya bir çay kaşığı tarçin da eklenebilir.