AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Kış aylarında özellikle sağlıklı beslenmek isteyen birçok insan gerek severek gerek sevmeyerek brokoli tüketebilir. Turpgillerden bir sebze olan brokoli, çiçek tomurcukları ve sapı yenilebilir süper besin olarak bilinir. Brokoli içindeki vitaminler sayesinde sayısız faydaya sahiptir. Brokoli, çiğ brokoli magnezyum, potasyum, selenyum, folat, A vitamini, C vitamini, K vitamini ve yaklaşık 2 gram protein ve yaklaşık 2 gram diyet lifi içerir.
Kalsiyum, demir, mineral, A,C,K ve E vitaminleriyle zengin olan brokoli, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Brokoli kanserden göz sağlığı için önemli bir rol oynar. Özellikle göz sağlığında havucu tahtından eden brokoli, kataraktı da önler. Tükettikçe gözleri şahin gibi yapan kataraktan koruyan brokolinin bilinmeyen faydaları...
KANSER RİSKİNE KARŞI KORUMA
Brokoli, özellikle meme, prostat, kolon ve mide kanserine karşı koruyucu etkiler gösterebilen fitokimyasallar içerir. Bu sayede brokoli, düzenli olarak tüketildiği takdirde kanser riskini azaltabilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
C vitamini açısından zengin olan brokoli, metabolizma sistemini hızlandırır ve düzenler. Öte yandan brokoli vücut direncini sağlar ve hastalıklara karşı kalkan görevi görür.
KALP SAĞLIĞI
Brokoli kolesterol seviyesini düşürerek kalp sağlığında önemli bir rol oynar. Kan şekeri değerlerini düzenleyen brokoli özellikle az pişmiş tercih edilmelidir.
BROKOLİNİN GÖZ SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Brokoli içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde göz dostu bir sebze olarak bilinir. Düzenli olarak tüketildiği takdirde brokoli, retina sağlığı açısından önemli bir rol oynar.
BROKOLİ TÜKETMEK KATARAKTI ENGELLER
Brokoli içinde bulunan göz sağlığı için kritik olan lutein vezeaksantin içerir. Bu sebeple düzenli brokoli tüketmek Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) hasarı azaltır ve önler.
KORNEA SAĞLIĞINA FAYDALI
Yüksek miktarda içinde C vitamini bulunan brokoli, kornea sağlığına önemli katkı sağlar. Öte yandan beta-karoten ve sülforafan içeren brokoli, gözü hasardan koruyarak kaybı önler.
GÖRME KALİTESİNİ ARTIRIR
Brokolideki hücreler ve flavonoidler, gözlerdeki kan sorunlarını iyileştirir. Bu sebeple brokoli, retinaya oksijen ve besin maddelerinin depolanmasını artırarak görme kalitesini artırır.
GECE KÖRLÜĞÜ VE GÖZ YORGUNLUĞU
Brokoli içinde bulunan antioksidanlar ve A vitamini sayesinde, göz yorgunluğunu ve gece körlüğünü engeller.
BROKOLİYİ NASIL TÜKETMELİYİZ?
Buharda pişirme: Brokolinin lutein ve C vitamini içeriği pişirme sırasında azalabilir. Bu sebeple brokoliyi, buharda pişirerek bu kaybı minimuma indirebilirsiniz.
Çiğ tüketimi: Brokoliyi salatalara ekleyerek veya çiğ şekilde tüketebilirsiniz. Brokoliyi çiğ tüketmek, tüm besin bileşenlerinden faydalanmanızı sağlar.
Limonla birlikte: Limon suyunun birleştirilmesiyle C vitamini emilimini artırabilirsiniz.