Tükettiğiniz balık taze mi? Tek yöntemde anlamanın yolu…

Balık sağlıklı ve lezzetli olarak ön plana çıkan besinler arasında gösterilebiliyor. Ancak bayat balık, sağlık açısından tehdit oluşturabiliyor. Ayrıca bu noktada tercih edilecek bir yöntem, bayat balığın anlaşılmasını sağlayabiliyor. İşte detaylar…

Balık, Türkiye'deki birçok insan tarafından sevilerek tüketilen besinler arasında gösterilebiliyor. Ayrıca sağlık açısından faydalı olduğu da pek çok uzman tarafından belirtiliyor. Nitekim sağlıklı beslenmeye faydalı olan balık; fosfor, kalsiyum ve folik asit gibi mineraller bakımından zengin olarak ön plana çıkabiliyor.

Öte yandan tüketilen balığın taze olması da oldukça fazla önem taşır. Nitekim bayat balığın insan sağlığı açısından tehdit oluşturduğu biliniyor. Ayrıca bu noktada tercih edilecek bir yöntem, balığın taze olup olmadığını kolayca gösterebiliyor.

TÜKETTİĞİNİZ BALIK TAZE Mİ?

Balık tüketimi sağlık açısından birçok uzman tarafından öneriliyor. Ancak balığın mevsiminde ve taze olmasına dikkat edilmesi de tavsiye ediliyor. Omega yağ asitleri ve fosfor minerali açısından zengin olan balık, taze bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından faydalı olarak ön plana çıkabiliyor. Ayrıca balığın taze olduğunu anlamanın bazı yöntemleri de bulunuyor.

Taze balık tek yöntemde, karın kısmına bakılarak anlaşılabilir. Nitekim bayat balığın karın kısmı beklediğinden dolayı şiş görünür. Taze balığın ise temizdir. Bayat balığın karın kısmında dışkı görülebilir. Ayrıca karnı buruşmuşsa, bayat olduğunun göstergesi olabilir.

Öte yandan balığın taze olup olmadığını gösterebilen diğer yöntemlerden bazıları şu şekilde;

Taze balığın gözleri canlı olur. Gözü kanlı olan balıktan uzak durulması gerekir.

Taze balığın pulları parlak ve ete yapışık halde durur. Ayrıca kafadan kuyruğa doğru el sürtüldüğünde, pulların dökülmemesi gerekir.

Taze balığın suda çöktüğü ve bayat balığın suda havada kaldığı görülür.

Taze balığın ağız kısmı genellikle kapalıdır. Bayat balığın ise açılmaya başlar.

Taze balık deniz ve yosun kokar.