AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA
Doğu Anadolu'da yetişen ışkının faydaları merak ediliyor. Çünkü şu an ışkın tüketmenin tam mevsimi. Dağlarda kendiliğinden yetişen ışkın mayhoş, ekşimsi bir tada sahip. Özellikle diyabete iyi gelen ışkının kilosu 150 TL'den satılıyor.
Dışındaki kabuğu soyularak yenen ışkının salatası ya da çorbası da yapılıyor. C vitamini deposu olan bu yeşilliğin faydalarına çok şaşıracaksınız.
IŞKIN NEREDE YETİŞİYOR?
Türkiye'de özellikle Elazığ'ın yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişiyor.
IŞKININ FAYDALARI
Şeker hastalığına faydalıdır. Kan şekerini dengeler. Bu yüzden ışkın otunu diyabet hastaları ve insülün direnci olanlar da rahatlıkla tüketebilir.
Kalp dostudur
İştahsızlığa iyi gelir
Sarılığı azaltır
Karaciğere faydalıdır
Işkın, C vitamini ve Selenyum kaynağıdır.
Antioksidan deposudur
Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu yapılan çalışmalarla desteklenmiştir.
Kolesterol düşürür.
Besin değeri yüksek, kalorisi düşüktür. Bu yüzden diyetlerde ve ara öğünlerde de tüketilebilir.
IŞKIN NASIL YENİR?
Çiğ hali soyulup salatalara mayhoş-ekşi bir tat vermek için kullanılabilir.
Işkının çiğ tüketiminin yanında çorbası yapılabilir, yumurta ile omlet ya da sebze kavurması şeklinde tüketilebilir.
Burada haşlama suyunu dökmemek ve uzun süre yüksek sıcaklıkta pişirmemek vitamin-mineral kaybının önüne geçmek için oldukça önemlidir.