Trabzon'un meşhur sürmene pidesi tescillendi! İşte Sürmene pidesinin püf noktası

Trabzon'un meşhur sürmene pidesi tescillendi. Yöresel peynirle yapılan ve taş fırında pişirilen sürmene pidesi Trabzon tereyağı ile servis ediliyor. Trabzonlu ustalardan sürmene pidesinin püf noktası haberimizde...

DHA

Trabzon'un peyniri ve tereyağı lezzetini bir araya getiren sürmene pidesi Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi. Peki, sürmene pidesi nasıl yapılır? Sürmene pidesinin püf noktası nedir?

DHA'da yer alan habere göre Sürmene ilçesinde, hazırlanan özel hamuru elle daire şeklinde açılan, özellikle salamura edilmiş yöresel peynirlerin kullanıldığı ünlü 'Sürmene pidesi', taş fırınlarda pişirilip, içerisine 'Trabzon tereyağı' konularak müdavimlerine servis ediliyor.

SÜRMENE PİDESİNİN PÜF NOKTASI

Hamurunun açılış ve pişiriliş şeklinin yanı sıra kullanılan malzemelerle farklı lezzet sunan ve uzun tarihe sahip olup ünü ülke genelinde yaygınlaşan Sürmene pidesinin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan coğrafi işaret tescil başvurusu sonuçlandı.

İçeriğinde bulunan yoğun yağ tadı sebebiyle genellikle ekmekle servis edilen 'Sürmene pidesi', diğer pidelere göre farklılık gösteriyor.

İlçede pidenin yanı sıra, uzun tarihi geçmişe sahip ve üretildiği ilçeden adını alarak, dünyaca ün kazanan 'Sürmene bıçağı' da 2017 yılında coğrafi işaretle tescillenmişti.

DİĞER PİDELERDEN FARKLI ÖZELLİKLER TAŞIYOR

Pide ustası Yaşar Bayraktar, Sürmene pidesinin diğer bölgelerdeki pideden farklı özellikler taşıdığını ifade ederek, sürmene pidesi tarifini şöyle anlattı:

"Hamurunun yoğruluş şekli, içerisinde kullanılan peynir ve tereyağı ile hamurunun elle açılıp taş fırında odun ateşiyle pişmesiyle diğer bölgelerdeki pidelere göre farklı özellikler taşımakta ve yöremize ait farklı lezzet oluşturmaktadır. Diğer bölgelerde yapılan pidelere göre içerisi daha suludur ve pide ya da bir dilim ekmekle sunum yapılmaktadır. Coğrafi işaret alması ilimiz ve ilçemiz için çok güzel bir olay. İnşallah bu ilçemizin tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını umuyorum."