Trabzon'da Ramazanın olmazsa olmazı: Kaymaklı! Sadece yumurtayla ve şekerle yapılıyor

Trabzon'un meşhur kaymaklısı Ramazanda hem çocukların hem de yetişkinlerin favorisi. Yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı özellikle Ramazanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 47 yıldır kaymaklı yapan ustadan kaymaklı tarifinin detaylarını biraraya getirdik.

Nur Sena Sarıtaş

Trabzon'da Ramazanda gelenekselleşen tatlılardan biri de kaymaklı. Yumurta akı ve şekerden yapılan tatlı özellikle Ramazanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

EN ÇOK ÇOCUKLAR SEVİYOR

7'den 70'e herkesin tercih ettiği tatlılar arasında yer alan kaymaklıyı daha çok çocuklar tercih ederken, Trabzon'un son kaymaklı ustalarından 78 yaşındaki Hacı Emin Seven, her Ramazan kendilerine ait imalathanede 67 yıldır kaymaklı imal ettiklerini söyledi.

Şehirdeki 3 kaymaklı ustasından sadece kendisinin kaldığını ve yeni neslin bu mesleğe çok ilgi duymadığını kaydeden Hacı Emin Seven, kaymaklıyı şöyle anlattı:

"Kaymaklı genelde Ramazan'da tercih edilen bir tatlı türüdür. Zaman zaman yurt dışında çalışan gurbetçilerimiz memleketine geldiklerinde kaymaklı alıp götürüyorlar. Kaymaklıyı daha çok çocuklar sever. Trabzon'da hakiki kaymaklı ustası üç kişiydik şimdi sadece ben kaldım. Kaymaklı yurdun farklı yerlerinde de yapılır isimleri farklı söylenir. Biz kaymaklı derken Ege'de köpük derler. Gençlerin ise bu mesleğe fazla ilgisi yok. Bizim zamanımızda elle yapardık şimdi ise artık makineler yapıyor."

KAYMAKLI SIRRI PİŞİRİLMESİNDE

Kaymaklının Ramazan'a özgü bir tatlı olduğunu ve 7'den 70'e herkesin yediğini kaydeden diğer bir tatlı ustası Hakan Özdemir ise "47 yıldır mesleğimi yapıyorum. Bu mesleğe 12 yaşında ustaların yaptığını görerek başladım. İlk yaptığım tatlı düz baklava idi. Daha sonra diğer çeşitleri yapmaya başladım. Kaymaklıyı yediden yetmişe herkes yer. Kaymaklı Ramazan'a özgü bir tatlı. Yapılışı sadece şeker ve yumurta beyazından ibaret başka hiçbir şey katılmaz. Önemli yanı ise pişirilişi." diye konuştu.