AA
Kırmızıbiber yemeklerin ve mezelerin olmazsa olmazı. Peki, toz kırmızıbiber sofraya nasıl geliyor, gelene kadar hangi aşamalardan geçiyor?
AA'da yer alan habere göre Türkiye'nin önemli kırmızı biber üretim merkezlerinden Kilis'te üretilen toz biberin kalitesini yükseltti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Baharat Komisyonu Başkanı ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğretim üyesi ve Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, aralarında kırmızı biberin de bulunduğu baharatların kalitesinin arttırılması amacıyla yaptıkları çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Şekeroğlu, hasat edilen biberin işlemleri sırasında yeşil olan sapından ayrılması gerektiğini vurguladıklarını belirtti.
TOZ KIRMIZIBİBER NASIL YAPILIYOR?
Prof. Dr. Şekeroğlu, aflatoksin sorununu yok etmenin sahada yapılan çalışmalarla mümkün olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Özenle biberin kurutma işlemleri yapılıyor. Biberlerden önce yeşil çöp kısmı ayrıştırılıyor, daha sonra biberler burada makinada parçalanıyor.
Kurutma sergisi üzerine serilerek güneş ortamında doğal olarak kurutuluyor.
Kurutmada arzu edilen kurutma makinalarında kurutmaktır ancak biz yaptığımız çalışmalarda doğal kurutma yöntemiyle kurutulan biberlerde lezzetin ve renginin daha çok güzel olduğunu görüyoruz.
Güneş altında açık alanda biberleri usulüne uygun kuruttuğumuzda hem biberin kalitesi artıyor hem de aflatoksin ve benzeri kanserojen maddelerden kurtulmuş oluyoruz."